2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Veszprém

Panorámalift épülhet a várban

Turisztikai funkciók és bírósági irodák is költözhetnek az egykori piarista gimnázium épületébe. A várban található Veszprém történelmének egyik kiemelkedő jelentőségű helyszíne, amelynek azonban az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott az állapota, a Közgazdasági Szakközépiskola elköltözése, 2008 óta pedig lényegében üresen áll.

Az épület sorsát már sokszor, sokféleképpen próbálták meg rendezni: tíz éve még az értékesítése volt napirenden, azután az önkormányzat inkább saját tulajdonában szerette volna kezelni az áldatlan állapotokat – erre azonban mindeddig nem volt elérhető forrás.


Évről -évre romlott az épület állapota (fotó: Domján Attila)

A szeptemberi közgyűlésen azonban már konkrét döntések születtek, amelyek nagyban meghatározzák az épület sorsát.

Egyfelől a Veszprémi Törvényszék használná az ingatlant, 2018-tól ugyanis regionális közigazgatási bírósági centrumokat hoznak létre, és Veszprém is egy ilyen, több megyére kiterjedő hatáskörrel működő hivatal székhelye lesz. Azonban az új hivatal – amely több bíró foglalkoztatását teszi szükségessé – nem fér el a Törvényszék épületében, míg az azzal szomszédos egykori gimnázium éppen megfelelne a célra. Annál is inkább, mert az állam részéről látszik a szándék arra, hogy forrást is biztosítson az új bíróságok elhelyezésére, így pedig az önkormányzat végre javíthatna az épület állapotán. A bíróság ingyenesen használhatja majd az ingatlant.


De az önkormányzat más funkciót is szívesen látna az épületben. Már évekkel ezelőtt, a kulturális negyed koncepciójának részeként meghirdette a városvezetés, hogy panorámaliftet szeretnének létrehozni a vár keleti oldalán. Ez a projekt most élesedik, a szeptemberi közgyűlésen ugyanis döntöttek a tervpályázat kiírásáról, amelyre 6,5 millió forintot biztosítottak a jövő évi költségvetés terhére. Várhatóan a tél végére eldől, milyen terv alapján építik fel a létesítményt, azonban a forrás előteremtése és a közbeszerzési eljárás lefolytatása miatt a kivitelezésre valószínűleg 2019-ig várnunk kell.

A turisták előtt is megnyílhatnak a kapuk (fotó: Domján Attila)

A beruházás révén javulhat a közvetlenül a vár alatt húzódó Deák Ferenc utca képe is, amelyet korábban romos épületek, most pedig gazzal benőtt telkek csúfítanak el. Itt buszvárókat alakítanának ki, ahonnan a turisták két, egymás mellé telepített, 20 fő kapacitású lifttel vagy felvonóval érhetnék el a Vár utcát. A liftekhez egy fogadóközponton keresztül lehetne eljutni, ahol turisztikai információs pont, vendéglátóhelyek, akadálymentes vizesblokk, gyermek- és felnőttmosdók kapnának helyet, az udvarán pedig játszóteret alakítanának ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.