EUR: 349,34 Ft
CHF: 326,74 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Miskolc

Párbeszédre hívták a fiatalokat

A folyamatosan bővülő vállalkozások egyre több műszaki, köztük villanyszerelő szakembert várnak. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület által szervezett, „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál” elnevezésű roadshow a műszaki szakmákat népszerűsítette a fiatalok körében.

A XXI. században beköszöntött „negyedik ipari forradalom” egyre nagyobb munkaerő-keresletet gerjeszt a műszaki pályákon. Folyamatosan növekvő igény mutatkozik hazánkban is a szakképzett munkaerőre, köztük a villamossághoz értő szakemberekre. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint a szélesebb körű és megnövekedett feladatkörök miatt éves szinten legalább 600 villanyszerelőre volna szükség, közel 45 százalékkal többre, mint ahány diák jelenleg a szakgimnáziumokban végez.


Idén is sok diák vett részt a rendezvényen – fotó: Facebook / Lokál

 

A villamosenergia-ipar számos területen igényel olyan megoldásokat, amelyek segítségével fenntartható módon elégíthető ki a növekvő energiaszükséglet. A tiszta energia térnyerése, az egyre növekvő villamosenergia-szükséglet kielégítése is nagyobb számú munkaerőt kíván. Nem beszélve arról, hogy a kétszázezer kilométernyi magyarországi villamosenergia-elosztó hálózat folyamatos karbantartása és korszerűsítése is jelentős szakmai kihívást jelent az áramszolgáltató társaságoknak.

Az említett példák jól mutatják, hogy azok a munkafolyamatok, amelyek nem automatizálhatóak, jelentős emberi erőforrást igényelnek. A színvonalas munkavégzés a technológia és az emberi tényező alapvető integrálásában rejlik.


Közel 400-an játszottak az szervezők applikációival – fotó: Facebook / Lokál

 

Ezt felismerve indult 2017 tavaszán Miskolcon a Foglalkoztatási Paktum Program, amely a valós munkaerőpiaci keresleten és kínálaton alapuló képzési, humán fejlesztési, illetve foglalkoztatási programokat dolgoz ki és valósít meg a szakképző intézmények és a városban működő cégek együttműködésével

A „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál” élményalapú elven népszerűsíti a műszaki szakmákat az ifjúság körében. Fontos célkitűzés, hogy a diákok megismerjék a műszaki pályában rejlő lehetőségeket.

Szelfiznek a jövő mérnökei – fotó: Facebook / Lokál

 

Tavaly országosan 400 iskolából közel 8000 gyerek látogatta meg a műszaki pályaválasztó rendezvényt, idén országosan több mint 10 000 diákot hív párbeszédre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, amely pályaválasztó roadshow-ját iparági összefogással és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével valósítja meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.