2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Pécs

Pécsett él az ország toronyóráinak doktora

A pécsi Városháza toronyóráját repülőgép-alkatrészekből rakta össze, a tihanyi templomtoronyban két hétig figyelte a villámokat, ma pedig több száz toronyórát tart karban szerte az országban. Gulácsi Jánosról nyugodtan elmondhatjuk, hogy ő az ország legnagyobb, korszerű óráinak atyja!

Gulácsi Jánost nem könnyű elérni telefonon. Ha épp nem egy toronyba mászik fel, akkor több száz kilométert autózik, hogy azután mászhasson fel az óráihoz. De ha két lépcsőfok között felveszi a telefont, a hangján akkor sem hallatszik, hogy menetelne felfelé. A 77 éves pécsi férfi több mint negyven éve él a toronyórákért. Hobbiból kezdte, végül ez lett a munkája.


Gulácsi János városházi toronyórája 1983-ban lett kész, azóta az ketyeg  (Fotó: Németh Kriszta)

– A harmincas éveimben jártam, amikor a tihanyi apát kétségbeesetten felhívott, hogy az emberek elkésnek a templomból, lekésik a buszt és összevisszaság van a Balaton partján. Mint utóbb kiderült, meghalt a toronyórát felhúzó bácsi – kezdi történetét Gulácsi János. A tihanyi apátnak felajánlotta Gulácsi, hogy a régi szerkezetet egy újra, egy mechanikusra cseréli. Ez a hetvenes években merész kijelentésnek számított, hiszen azelőtt ilyet még senki nem csinált. – Sokan kinevettek, mert el sem tudták képzelni, hogy a toronyórát nem kell felhúzni, magától jár majd. Hát, ez járt – meséli nevetve János. Igaz, az akkor harmincas éveiben járó Gulácsi két hetet töltött a templomtoronyban, mert félő volt, hogy egy villámcsapás egyszerre „megöli” az ország első ilyen szerkezetét, végül sikerült körbebástyázni a toronyórát.

Gulácsi János még most is maga tartja karban a város és az ország óráit, heti több száz kilométert tesz meg.
– Ekkoriban is már Pécsett éltem, a városvédő egyesület tagjaként. Felvetettem, hogy jó lenne, ha életre kelne a régi toronyóra a pécsi Városházán is – mondta Gulácsi. A pécsiek kedvelt masinája ugyanis a világháborúban megsérült és a padlásra került. Gulácsi viszont megtalálta a porosodó számlapokat és annak mintájára egy teljesen újat alkotott. – Akkoriban még nem volt gyár, ahonnan az alkatrészeket be tudtam volna szerezni, így leselejtezett repülőgépekből szereltem ki a fogaskerekeket – mondja Gulácsi.


Gulácsi János még most is maga tartja karban a város és az ország óráit (Fotó: PKK)

 A Városháza Gulácsi-féle toronyórája 1983-ban készült el – az akkori legmodernebb technikával. A mester szinte egy minikomputert alkotott, ami tudta az időátállítást is.

Régen úgy működtek a toronyórák, mint a húsdaráló. Elkezdték tekerni, és ha felhúzták az órán a súlyokat, azok utána elkezdtek süllyedni, ez mozgatta a mutatókat.

1983-ban készült el a ma is működő városházi toronyóra

Nincs megállás, 77 évesen ő tartja karban óráit

– Magyarországon úgy négyszáz toronyóra lehet. Egy időben még számoltam, hányat készítettem én, de az idő annyira elrohant, hogy meg sem tudnám mondani. Ha autózóm az országban, sokszor csak arra leszek figyelmes, hogy ebben vagy abban a toronyban is dolgoztam egyszer – vallja be Gulácsi János.

A toronyórákat azért kezdték a templomtornyokba építeni, hogy a harangozásokat hozzá tudják igazítani. Így nemcsak délben és az esti imánál kondultak fel a harangok, hanem sűrűbbre is be lehetett állítani őket. Emellett pályaudvarokra, egyes épületek homlokzataira is tettek órákat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.