EUR: 345,45 Ft
CHF: 321,31 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Extra

Péntek 13: Sikolykirálynők a vásznon – Videó! (18+)

Szépek, csábosak és általában egy pszichopata gyilkos üldözi őket. Nem egy jó ajánlólevél egy társkereső oldalon, de annál jobb egy izgalmas horrorfilmben. A sikolykirálynők mindig is meghatározó részei voltak a műfajnak, dacára annak, hogy sokan közölük a (filmes) süllyesztőben végezték. 

Fay Wray


Az első, hivatalosan is sikolykirálynőnek tartott színésznő a harmincas évek első felének egyik legnagyobb sztárja, Fay Wray volt. A csinos színésznőt egy 10 méter magas szőrös állat, nevezetesen az érzelmi túltengésben szenvedő King Kong késztette arra, hogy őrületes frekvencián sikítsa be magát a filmtörténelembe. A toronymászó majom sztorija mára már alapmű, nem úgy mint Wray karrierje, aki soha többé nem kapott ekkora lehetőséget.

Janet Leigh


A csinos szőkék mindig is a gyengéi voltak a legendás Alfrend Hitchcocknak. Amíg a korábbi filmjeiben cselszövők és gyilkosok voltak a kor legnagyobb szőkeségei (Kim Novak, Grace Kelly vagy Marlene Dietrich) addig a kortárs horror alapművének tartott Psychoban az áldozatot személyesítette meg az alakításáért Oscar-díjra jelölt Janet Leigh. A zuhanyzós jelenet szintén beírta magát a filmtörténelembe, de Wray-hez hasonlóan Leigh sem kapott már olyan kaliberű lehetőségeket, mint korábban.

Jamie Lee Curtis

Nem csak a tehetséget, de a tüdőkapacitást is lehet örökölni a szüleinktől: erre élő példa Jamie Lee Curtis, aki a hetvenes és nyolcvanas évek sikolykirálynője volt és nem mellesleg a fent említett Janet Leigh (és a magyar származású Tony Curtis) lánya. Jamie Lee alig 20 évesen kapta meg a Halloween című kaszabolós horror főszerepét, amivel új távlatokat nyitott a műfajban a zseniális John Carpenter rendezésében. A siker anyagilag jót tett a színésznő karrierjének, mivel sorra kértél fel az olyan B-kategóriás horrorok főszerepeire, mint a Prom Night, A köd (ebben együtt játszott az édesanyjával) és a Halloween folytatása. Az utóbbi években kevesebbet láthattuk a vásznon, ám nemrég jelentették be, hogy jövőre újabb film készül a konyhakéses-melósruhás Michael Myers kalandjaiból, melyben Curtis is visszatér. (Spoiler: Dacára annak, hogy a 2002-es Halloween: Feltámadásban meghalt a karaktere.)

Neve Campbell

A hetvenes-nyolcvanas években a kultikus horrorfilmek gagyi folytatásai gyakorlatilag a Zs-kategóriába taszították a műfajt, így igazi felüdülésnek számított 1996-ban Wes Craven Sikoly című filmje. A film sikerének a titka a fordulatos forgatókönyvben és a valósághű karakterekben rejlett illetve Neve Campbell-ben, aki az első olyan sikolykirálynő, aki nem akar az áldozat szerepében szenvelegni, hanem bátran veszi fel a harcot a maszkos sorozatgyilkossal. A Sikolyból összesen négy rész készült, melyek közül csak a harmadik sikerült vállalhatatlanul rosszra.

Sarah Michelle Geller

Mielőtt vámpírrémnek állt, Geller testesítette meg a csinos, ámde idegesítő amerikai lány prototípusát, akit nem csak a pszichopata gyilkosok szeretnének feldarabolni egy késsel/baltával/láncfűrésszel, hanem bármelyik földi halandó. A színésznő a tehetségét!? a Sikoly 2. és a Tudod mit tették tavaly nyáron című filmekben mutatta meg és mint a következő kis részletből is kiderül: egy hatalmas üvöltés és egy kiadós kardio után nem a “happy end” vár az együgyű karakterére.

Emma Roberts, Abigail Breslin, Billie Lourd, Lea Michele, Keke Palmer, Skyler Samuels és (újra) Jamie Lee Curtis

2015-ben az American Horror Story és Glee atyja Ryan Murphy gondolt egy merészet és a horror-vígjáték műfaját élesztette fel/értelmezte újra a hazai Prime csatornán is vetített Scream Queens-Gyilkos történet című sorozatban. Látszólag egy béna tinihorrornak tűnik az egész, miközben Murphy perverz fekete humora és metsző társadalomkritikája egy érdekes és megosztó sorozatot hozott létre. A zsáner rajongói külön imádták, hogy a drogos, alkoholista és enyhén nimfomániás dékán szerepét az 58 évesen is bombázó Jamie Lee Curtis kapta meg.

Kapcsolódó Cikkek