2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Dunaújváros

Pentele ellenállt a katonai nyomásnak

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóját ünnepli hétfőn Magyarország. Az 56-os események Dunaújvárost is érintették, amely utolsók között adta fel a harcot. 

Ünnepi hétvége előtt áll Dunaújváros: idén hétfői napra esik október 23-a, a nemzeti ünnepünk. Bár a visszaemlékezések során elsősorban a budapesti harcokat, hősöket emelik ki, Dunaújvárost is érintették a forradalmi események, ezért az itt lakók büszkén emlékezhetnek a forradalomra: Dunaújváros (akkor még Sztálinváros) jelentős élelmiszerkészleteket küldött például Budapestre, amelyek egy részét a várostól tizenöt kilométerre fekvő Mezőfalváról kapták. Rádió is alakult Rákóczi Rádió néven.


Az Október 23. tér, és az itt felállított emlékmű tiszteleg az 1956-os események előtt

 

Dunapentelén nemzeti bizottság alakult, amelynek deklarált célja volt, hogy elérje a szovjet csapatok kivonását hazánkból. A város – akárcsak az egész ország – átvette önmaga irányítását. November 4-e, a szovjet csapatok bevonulása itt is fordulópontnak számított: Pentele azonban példamutatóan ellenállt a katonai nyomásnak. November hatodikán harckocsikkal próbálták elfoglalni, és ezzel szemben is sikeresen védekezett. Dunaföldvárról, Székesfehérvárról és Adonyból is érkeztek csapatok a város ostromára, amely az egyesült nyomással is szembeszegült. A város egészen november 7-ig tartotta magát, ekkor azonban olyan össztűz alá vonták (tüzérség, légi támadások), aminek már nem tudott ellenállni. Összesen mintegy huszonnégy áldozata volt a harcoknak. A krónikák arról számolnak be, hogy a város kitartása példamutató volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.