2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Miskolc

Pénzhamisító műhelyt találtak a vár tövében

Nemcsak fémeszközök, hanem hamis pénzek is kikerültek abból a kovácsműhelyből, amelyet a Huszárvár területén tártak fel a régészek. Ötven hamis érmét találtak, ami felkeltette a szakemberek érdeklődését. Ez a mennyiség már arra utal, hogy itt valahol „nagyüzemben” folyt a hamisítás.

Réz és bronz öntéséhez használt tégelyek, olvadékok, vastárgytöredékek is előkerültek a Huszárvár területéről. A régészek több kemence helyét is megtalálták, ezek azonban nem voltak jól megépítve, vélhetően ideiglenesen használták őket.


Illegális pénzverdét találtak a régészek a várban – fotó: Facebook

Ebből arra következtetnek, hogy nem a pénzhamisítás volt a műhely fő profilja, de jelentős darabszámban gyártották az érméket is. A régi időkben a legkisebb címleteket hamisították. Ezek a pénzérmék voltak a legapróbbak, és ha figyelmetlen volt, aki kapta, vagy túl sok aprót kellett megszámolnia, észre sem vette a csalást.

Valószínűleg egy király kísérő veszthette el ezt az aranyozott ezüstgyűrűt – fotó: Lokál

Az ásatás területére továbbra is betekinthetnek a látogatók – előzetes regisztrációt követően –, a szakavatott vezető körülbelül fél óra alatt végigkíséri őket a területen, ahol az előkerült tárgyakat is megnézhetik. Többek között azt az aranyozott ezüstgyűrűt is, amelynek eredete a XIV-XV. századra tehető, eredeti tulajdonosát vélhetően a királyi kíséret tagjai között kell keresnünk. A szép kivitelű tárgyra gótikus minuszkulákkal egy szöveget is véstek, amelyből egyelőre a „deus” szó és egy egyenlő szárú kereszt alakja vehető ki biztosan.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.