EUR: 348,39 Ft
CHF: 326,75 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Szombathely

Piacképes szakok ELTE-minőségben

Jóval magasabb pontszámmal lehetett idén bekerülni a szombathelyi egyetemre, mint a korábbi években. Németh István koordinációs rektorhelyettes szerint ez nemcsak minőségi ugrást jelent, hanem egyben annak igazolása is, hogy jó úton haladnak – a szakokat a gazdaság igényeire szabták.

– A duális gépészmérnökképzés kidolgozása során megtanultuk, hogy miként lehet a partnerekkel együttműködve a tananyagot úgy összeállítani, hogy az akkreditációs szempontból és az ipar számára is megfelelő legyen. Az a célunk, hogy a Savaria Egyetemi Központ közvetlen tudásszolgáltatással foglalkozzon, a képzéseink kiszolgálják a gazdasági és műszaki tudományokat – mondta a Lokál Extrának Németh István koordinációs rektorhelyettes. Hozzátette: a magyar felsőoktatás első számú intézménye az Eötvös Loránd Tudományegyetem, idén is ide jelentkeztek a legtöbben. Szerinte ez egyben garancia is: a szombathelyi képzéseket a budapesti mintatervek alapján, budapesti felügyelettel és ELTE-minőségben működtetik.


Németh István szerint a diploma friss, életerős magatartást is garantál Fotó: sek.elte.hu

Több régi szak megszűnt, helyette újakat indítottak. Szeptember óta például programtervező informatikusokat is képeznek Szombathelyen. – Ők az ipar 4.0-hoz való csatlakozást segítik majd az automatizálás terén. Olyan szakemberekre van szükség, akik képesek a készen kapott hardvert úgy működtetni, ahogy arra az adott cégnek, gyárnak szüksége van – hangsúlyozta Németh István. Szólt arról is, hogy folynak már az egyeztetések a duális gépészmérnökképzés mester szakjának indításáról, továbbá a már futó kereskedelem és marketing, illetve gazdálkodás és menedzsment szakokat vállalkozó mérnöki vonallal bővítenék. Várhatóan egy év múlva lehet jelentkezni a duális turisztikai fejlesztés szakra, ez ügyben elsősorban a fürdőkkel működik majd együtt az egyetem, de a turisztikai szövetségekkel is felvették a kapcsolatot. A sport-egészség vonalat is tovább erősítik: nagyobb hangsúlyt kap a teljesítményelemzés és az azon alapuló sporttudományi fejlesztés.

A következő években több új szak indul majd az egyetemen Fotó: CSG

– Ezek a fejlesztések az év folyamán pályázati források támogatásával valósulnak meg. Így egy-két éven belül valamennyi új szak bekerül majd a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóba – tette hozzá a rektorhelyettes. – A mai fiatalok izgalmas, kihívásokkal teli, jól fizető munkát szeretnének. Aki ezen szakok valamelyikét elvégzi, annak biztos megélhetése lesz, a felsőoktatási oklevél pedig nemcsak a szaktudást garantálja, hanem a friss, életerős magatartást, a dinamikus hozzáállást is – fogalmazott.


Az idén 57 gépészmérnök-hallgató kezdte meg tanulmányait Fotó: szombathely.hu

Németh István szólt arról is, hogy jövőre is megtartják a kiválósági ösztöndíjat: aki 400 pont feletti teljesítménnyel kerül be a szombathelyi egyetemre, 50 ezer forintot kap, a 450 pont felettieket pedig 80 ezer forinttal támogatják. Az idén – a várakozásokat is felülmúlóan – minden 6. hallgató elismerésben részesült. A régión túlról, az ország másik feléről is várják a diákokat, számukra kollégiumi férőhelyet is tudnak biztosítani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.