2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Szekszárd

Programkavalkád a megyei könyvtárban

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében idén is megrendezték a hazai könyvtárak programsorozatát, az Országos Könyvtári Napokat. A sorozathoz a szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtár is csatlakozott, október 2-a és 8-a között számos színes programmal várták az ide látogató felnőtteket és gyerekeket.

Az Országos Könyvtári Napok immár rendszeresen, több mint 10 éve zajlik. A rendezvénysorozat a könyvtár kiemelt programsorozata.


– Tolna megyében a megyei könyvtár által szervezett könyvtári szolgáltató rendszerben 97 településre szeretnénk eljutni. Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy a megyei könyvtár jó példával járjon elöl. Október 4-én dr. Hetesi Zsold és dr. Németh Zsolt fizikusok tartottak előadást, amelyek során az emberek által használt műanyagok hatásairól beszéltek. Október 5-én bemutatták Szabó Róbert Csaba Mészöly-díjas író könyvét – részletezett néhány eseményt a programok közül Liebhauser János, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója.

“A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése.” Fotó: Nagy Nándor

Október 6-án, a Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezését részletező könyvbemutatón a könyvtár vendége volt a kiadványt szerkesztő Nagy Boglárka, valamint Rubányi Anita és ifj. Töttős Gábor.


– Szekszárd Kossuth-díjas írója, Mészöly Miklós és felesége, az ugyancsak híres tudós írónő, Polcz Alaine levelezéséről jelent meg egy nagy kötet, amelyben több mint 700 levelet dolgoztak fel. Viharos magánéletükről és ennek irodalomtörténeti meg egyáltalán magánéleti vetületéről szól ez a könyv – tájékoztatott a megyei könyvtár vezetője.

Nagy Boglárka szerkesztő, a könyvbemutatón. Fotó: Nagy Nándor

A felnőtteknek szóló könyvtári rendezvényekkel párhuzamosan a gyerekkönyvtár is nyitva állt a látogatók előtt. A zárónapon, október 8-án kivételesen a felnőtt- és gyerekkönyvtár egyaránt nyitva tartott, többek között ingyenes beiratkozásra is lehetőség volt. Szintén vasárnap kétóránként olyan könyvtárbejárást szerveztek, amelynek során a pincétől a padlásig mindenhova bemehettek a látogatók, és minden kérdésükre választ kaphattak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.