EUR: 348,27 Ft
CHF: 326,66 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Békéscsaba

Régi történetek végtelen tárháza

A Jaminai Könyvtárban már a második olyan kiállítás nyílt a közelmúltban, amely a téglagyárra emlékezik – most éppen Kuti Sándor képeit, emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója a tárlat megnyitóján kiemelte, fontosak ezek a régi fényképek, azok a régi történetek, amiket ezek felidéznek, mert segítenek az emlékezésben. Kuti Sándor eddig is szoros kapcsolatot ápolt a jaminai fiókkönyvtárral, és ez a kapcsolat most még nagyobb jelentőséget kaphat. Ugyanis felhívta a dolgozók figyelmét néhány békéscsabaira, akiknek helyet kellene kapniuk a Békéscsabai Százak elnevezésű listán vagy gyűjteményben, amivel a város újjátelepítésének 300. évfordulójára emlékezik jövőre a könyvtár.


Kuti Sándor a rendezvényen elmondta, hogy a téglagyárak bezárása után többen úgy döntöttek, nem szeretnék, ha a régi kedves emlékek is eltűnnének, ezért elkezdtek kiállításokat szervezni. Ez a sorban a negyedik. A mostani egyfajta korszakzáró gyűjteménynek is tekinthető, mert a jelenleg bemutatott képek az 50-es, 60-as, 70-es években készültek. Ezután pedig a tervek szerint a két téglagyár tulajdonosainak komplett életrajzát állítanák ki. A tervek között szerepel jövőre a Téglagyári Nap vagy Napok megszervezése a programok függvényében, a jaminai Jézus Szíve Templommal karöltve. A végső cél pedig egy múzeum létrehozása.

A téglagyár kimeríthetetlen tárháza a fényképeknek, történeteknek, amikről ráadásul sokáig megfeledkeztek a békéscsabaiak. A fényképek adományozói is mindig szívesen mesélnek, ezeket a történeteket pedig igyekeznek rögzíteni, hogy  a jövőben szintén közkinccsé tehessék őket  tudtuk meg Kuti Sándortól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.