2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb III.kerület

Régiségkereskedő és színész – egyik segíti a másikat

Ószeres Frici Lajos utcai műintézetébe jólesik néha beugrani, lent az alagsorban egy másik világba csöppen az ember. A minap is arra jártunk, na nem vásárolni, csak feltöltődni egy kicsit, hiszen az antik tárgyak mellett a társaság is üdítő.

Elképesztő a választék, egy kettévágott repülőgép-propeller, mellette egy bontott 120 éves porcelán ülőkád, felette egy gyönyörű festmény, szanaszét mindenféle kincsek, fotók, kacatok, órák és csomó olyasmi, amiről az egyszerű halandó azt sem tudja, mi lehet. Megcsodáltuk a hangját a régi rádiónak, amely alatt rengeteg filmesdoboz hevert egymáson, jött Frici, és mondta a film címét.


– A teljes anyag, a leforgatott 12–15 óra itt van vágatlanul – mondta olyan természetességgel, mintha ez lenne a filmarchívum. Hozzátette: – Zsolt játszott benne, az üzlettársam.

Frici elmesélte, hogy Szentiványi Zsolt színésszel akkor találkoztak és társultak, nyolc évvel ezelőtt, amikor Zsolt éppen egy régiségkereskedőt játszott egy bankreklámban, és az ecseri piacon kínált egy „korai Tranyákot”.


– Talán nem csak nekünk lett ez az üzleti és baráti kapcsolatunk kezdete, sokaknak vált szállóigéjévé ez a mondat, csakúgy, mint az egykori taxisalakítása egy telefonreklámban: „nekem sem a legyek hordták össze”, nem is beszélve a Kontroll című film stricijének „tovább…” vagy „kutyára soha ne mutass” szólásaihoz, amelyekre sokan emlékeznek.

Zsolt hozzátette, az otthonát akarta átrendezni, amikor betévedt Frici óbudai üzletébe néhány jópofa tárgyért, és pár hét múlva már üzlettársként együtt kínálták az antik portékákat.

– Régi szerelem az életemben mindkettő: a régiségek szeretete ugyanúgy, mint a színjátszás. Érdekes módon a kettő táplálkozik egymásból, sőt az egyik segíti a másikat. Nemegyszer előfordult, hogy egy szerep megformálása kapcsán kiválóan hasznosítottam a régiségboltban szerzett tapasztalatokat, és fordítva, a boltban sem jön rosszul a játék! Nekem nagyon fontos, hogy azzal töltsem az időmet, amit szeretek, és azt hiszem, nem panaszkodhatok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.