2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Külföld

Rekordszámú panda bocs született idén

Rekordszámú, 42 óriáspandabocs született idén a délnyugat-Kínában lévő csengtui pandavédelmi és kutatóközpontban.

30 nőstény adott életet 42 bocsnak. “Az idén született bocsok száma azt mutatja, hogy beértek a fajmegőrzésre és tenyésztésre kidolgozott módszereink” – közölte Csang Ho-min, a központ helyettes vezetője.


Az óriáspandák párzása 95 százalékos volt, termékenységük 87 százalékos, a bocsok túlélési aránya 95 százalék – tette hozzá az illetékes.

A tenyésztési technológia fejlődésével a fogságban született óriáspandák száma jelentősen megnőtt 1983 óta, akkor még csak hat óriáspandabocs született, idén 273.

Kínában mintegy 400 óriáspanda él fogságban, vadon mintegy kétezer, leginkább a délnyugat-kínai Szecsuán és Sanhszi tartományokban.

Fajmegőrzési erőfeszítéseik keretében az illetékesek nemzeti park létrehozását hirdették meg az óriáspandák számára, azaz az összes természetvédelmi területet, parkot, maradványfoltot, ahol a veszélyeztetett állatok élnek, egyetlen nemzeti parkba vonnák össze.

Kínában ma már 67 óriáspanda-rezervátum van, de élőhelyük szétszórtsága jelenti a legnagyobb veszélyt a faj fennmaradása szempontjából.

Kapcsolódó Cikkek