EUR: 349,58 Ft
CHF: 327,39 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Rendelet biztosítja a pártok tiltott támogatásának behajtását

Rendelet biztosítja a pártok, pártalapítványok tiltott támogatásának behajtását, arról a Magyar Államkincstár intézkedik, csökkentett összegű költségvetési támogatás folyósításával, valamint a törvényben vagy kormányrendeletben előírt fizetési határidő megszegése esetén, az adók módjára történő behajtás érdekében megkeresi az állami adóhatóságot.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) keddi, az MTI-hez küldött közleményében emlékeztet: 2014. január 1-jével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása. A módosítás következtében tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.


A törvénymódosítás alapján az ÁSZ megújította a pártok ellenőrzésének módszertanát is. Amennyiben a számvevőszék ellenőrzése feltárja, hogy a párt tiltott, nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el, annak értékét a pártnak be kell fizetnie 15 napon belül a központi költségvetésnek. Késedelem esetén a tartozást adók módjára kell behajtani és a párt központi költségvetésből juttatott támogatását az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkenteni kell.

A tájékoztatás szerint az ÁSZ által jelzett joghézagot szüntette meg a tiltott támogatások behajtásáról szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet. Az ÁSZ az adózási témájú jogszabályok véleményezése során élt észrevétellel a minisztérium felé, mivel ellenőrzési tapasztalatai alapján megállapította, hogy a pártokra és pártalapítványokra vonatkozó törvényekben a tiltott támogatás behajtásának szabályai nem rendezettek. Az NGM-rendelet a tiltott támogatás behajtásának jogszabályi garanciáit teremti meg azzal, hogy a Magyar Államkincstár tekintetében intézkedési kötelezettséget telepített.


Az új rendelet kimondja ugyanis: ha törvény vagy kormányrendelet központi költségvetésből juttatott támogatás jogszabálysértés esetén történő csökkentését, valamint ugyanezen jogszabálysértés miatt ennek megfelelő mértékű összeg központi költségvetésbe történő befizetését írja elő, a Magyar Államkincstár a törvényben vagy kormányrendeletben előírt módon csökkentett összegű központi költségvetési támogatást folyósít, valamint a törvényben vagy kormányrendeletben előírt fizetési határidő megszegése esetén, az adók módjára történő behajtás érdekében megkeresi az állami adóhatóságot.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek