EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Eger

Rezidensösztöndíj: Magyarországon Eger az első

A kormány nagyszabású  kórházi fejlesztésekkel, folyamatos béremelésekkel, a munkakörülmények javításával és fiatal szakembereknek szóló juttatások rendszerével segíti a magyar egészségügyet – jelentette ki Nyitrai Zsolt azon az egri sajtótájékoztatón, ahol ismertették a dr. Ringelhann Béla professzorról elnevezett, rezidenseket támogató ösztöndíjprogram elindítását.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője gratulált abból az alkalomból, hogy Heves Megyéért kitüntető díjat kapott a Markhot Ferenc Kórház gyógyító közössége.


A hazai egészségügy eredményeiről szólva kifejtette, bár rengeteg beruházás és erőfeszítés történt az ágazatban, sok még a tennivaló. Mint elmondta, 2010 óta 77 kórházat újítottak fel, 23 rendelőintézet épült, illetve 54-et renováltak, továbbá 30 új mentőállomással gazdagodott az ország, miközben 97-et felújítottak. Eközben 516 új mentőautót állítottak szolgálatba.

Nyitrai Zsolt beszélt arról is, hogy míg 2010-ben bruttó 171 ezer forint volt az egészségügyi szakdolgozók átlagbére, addig idén ez az összeg már 271 ezer forint.


Ugyanakkor az orvosok fizetése havi 107 ezer forinttal nőtt, novembertől pedig újabb 100 ezer forinttal lesz több a bérük. Az ápolók fizetése 2019-ig 65 százalékkal emelkedik – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Nagy figyelmet fordítanak a fiatal szakemberek ösztönzésére is, az országos ösztöndíjprogram havi 50 ezer forintos kiegészítést nyújt a rezidenseknek – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt a rezidens ösztöndíj indulását bejelentő sajtótájékoztatón

Az egri kórház kapcsán hangsúlyozta: több mint 10 milliárdos beruházás zajlik az intézményben, a bontás, illetve építkezés mellett modern gépeket és műszereket szereztek be, ami jobb körülményeket teremt mind a gyógyítók, mind pedig a betegek számára. Mindeközben megoldódott egy régről örökölt vitás kérdés, a cafeteriajuttatás ügye is. Jelenleg 940 jogosult dolgozik a kórházban: folyamatos a kifizetés, az utolsó részletet októberben vehetik fel az érintettek.

Dr. Vácity József,  a kórház főigazgatója örömmel újságolta, hogy ma csupán három olyan nagy kórház van az országban, amelynek nincsenek kifizetetlen számlái, és ebből az egyik az egri.

Ez a pénzügyi biztonság tette lehetővé – folytatta –, hogy a fiatal szakembereknek segítséget nyújthassanak. Dr. Ringelhann Béla professzorról nevezték el azt az ösztöndíjat, amely a fiatal orvosokat támogatja szakvizsgájuk megszerzésében. Az országosan is egyedülálló és példaértékű kezdeményezés következtében húsz rezidens kötött szerződést a kórházzal, amely havi bruttó 100 ezer forinttal támogatja a fiatalokat – fejtette ki a főigazgató.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.