2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Győr

Robotok foglalták el a várost

A győri Széchenyi István Egyetemen már eddig is kiemelkedően színvonalas munka folyt, most azonban további fejlesztések segítik a diákok oktatását. Nemrég különleges robotokat mutattak be az érdeklődők számára.

Kollaboratív robotok, autonóm anyagmozgató kocsik, összetett szenzorrendszerek és -hálózatok, valamint extrém számítási kapacitás – ezekkel rendelkezik az Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központ, amelyet múlt héten nyitottak meg ünnepélyes keretek között a Széchenyi István Egyetemen.


A jövő a robotok és emberek közös munkája
Fotó: GyP

A komplex kiberfizikai gyártási problémák kutatására és valós ipari igényeken alapuló fejlesztések elvégzésére alkalmas eszközökkel felszerelt laboratórium a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), valamint a Széchenyi István Egyetem együttműködésében jöhetett létre.

Egy robot a sok közül a győri egyetemen
Fotó: GYP

Az oktatási intézmény konferenciatermében tartott ünnepélyes megnyitón és sajtótájékoztatón köszöntőt mondott dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora, dr. Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, dr. Monostori László, a MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének igazgatója, továbbá dr. Váncza József, az MTA SZTAKI mérnöki és üzleti intelligencia kutatólaborjának vezetője.


– Harminc évvel ezelőtt még olyan robotok megalkotására volt lehetőség, amelyek működése egyáltalán nem volt kiforrott, így az eszközök veszélyesebbek is voltak. Ma azonban az emberek biztonságát garantálni kell, hiszen a jövő a robotok és emberek közös munkája. A mai robotok tehát rendkívül intelligensek, többek között képesek kommunikálni a külvilággal is, ez pedig hatalmas innovációs ugrásnak számít – mondta el dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

A nemrég megnyitott Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központ egy részlete
Fotó: GyP

Az eseményen elhangzott, hogy a Kiválósági Központ létrehozásának háromszöge a gazdaság, a felsőoktatás és a tudomány együttműködése. Céljuk, hogy megnyissák az ajtaját az ipar és a diákok előtt, akik szeretnének részesei lenni a jövő technológiai fejlődésének.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.