EUR: 350,70 Ft
CHF: 331,43 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Sopron

Schuller Balázs 25 éve hódol hobbijának

Közel huszonöt éve hódol szenvedélyének, makett figurák készítésének Schuller Balázs. A soproni történész a kevésbé népszerű témákat, például a balkáni vagy közel-keleti eseményeket dolgozza fel hobbija során.

A makettkészítésnek egy meglehetősen speciális ágával, a méretarányos figurakészítéssel, illetve festéssel foglalkozik Schuller Balázs.
– Kisgyermekkoromban a nagyapám „fertőzött meg” az ábrázoló művészetek és a történelem szeretetével. Az ő türelmes tanításán és az általános iskolai rajzórákon túl azonban nem részesültem művészeti képzésben. Amit ma a festésről és a szobrászatról tudok, azt autodidakta módon, felesleges kitérőkben bővelkedő úton tanultam meg – nyilatkozta a soproni makettkészítő.


Népszerűek a történelmi figurák
Fotó: SCHB

Balázst általános és középiskolás korában még a műanyag makettek, azaz dobozból, ragasztással összeállítható, előbb repülők, majd tankok érdekelték. Később fedezte fel, hogy Nyugat-Európában már nemcsak a járművek kiegészítésére, de önálló elemként is kaphatók a gépekhez hasonlóan precízen kidolgozott, összerakható és kifesthető figurák.

Aprólékosan kell dolgozni
Fotó: SCHB

– Szakmám szerint történész vagyok, de a múltbeli civil és katonai témák mellett érdekel a sci-fi és a fantasy is. Lassan tíz éve a szenvedélyem már nemcsak a hobbim, de másodállásban a munkám is. Van egy kisvállalkozásom, ahol műgyantából sokszorosítják az általam és társaim által szobrászati úton formázott apró emberalakokat és mellszobrokat. A vásárlók megveszik a készletet, összerakják a figurát, majd kifestik és valamilyen környezetbe helyezik vagy egyszerűen csak egy szép fatalpra állítják – mesélte Schuller Balázs.


– Ha kezdőként én is az internetre támaszkodhattam volna, éveket spórolhattam volna. Ma videók és lépésről lépésre haladó cikkek segítségével bárki megtanulhat elfogadható szinten figurát festeni. Sőt ha van hozzá készsége, szobrászkodni is. Az már a tehetségétől függ, hogy mennyire képes tovább fejlődni. Természetesen csak addig van mindennek értelme, amíg örömet ad, és nem szabad elkedvetlenedni attól, hogy egy szűk réteg már nagyon magas, művészi szinten alkot. Utóbbiakat én is csodálom, igyekszem tanulni tőlük.

Schuller Balázs hobbija munkája is egyben
Fotó: SCHB

Balázs elmondta, az anyagok manapság könnyen beszerezhetők. Ő leginkább spanyol akrilfestékekkel dolgozik, amelyek hamar száradnak és nagy színválasztékban kaphatók. A saját készítésű figurák alapja drótváz, amire kétkomponensű vagy hőre keményedő gyurmaszerű formázókból építi fel a testet és a ruházatot.
A soproni történész több versenyen is megfordult. – Magyarországon kevesen figuráznak, ezért járunk olasz és holland kiállításokra, amelyek egyben versenyek is. Ezek az események inkább a tanulásra és az ismerkedésre adnak lehetőséget.

Megtudtuk, hogy bár a legkelendőbbek a második világháború katonái, ő igyekszik kevésbé népszerű témákat is feldolgozni. Ilyenek például a közelmúlt balkáni vagy közel-keleti eseményei, illetve az első világháború osztrák–magyar hadserege.

 

Nem kis munka egy figurát készre festeni
Fotó: SCHB

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.