EUR: 348,37 Ft
CHF: 326,42 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Szombathely

Séta közben megelevenedett múlt

A hétköznapokban nem látogatható épületekbe is bejuthatnak, máskor elzárt kincseket is megnézhetnek, akik csatlakoznak a Szombathelyi séták elnevezésű helytörténeti programsorozathoz. Orbán Róbert szervezésében, a Savaria Múzeum gondozásában az idén még három alkalom várja az érdeklődőket.

Tóth István szobraival ismerkedhettek meg, akik részt vettek az újraindult Szombathelyi séták sorozat első állomásán. Az elmúlt másfél évtizedben változó intenzitással több mint háromszáz hasonló program várta a szombathelyieket. Nagyobb szünet után most a Savaria Múzeum vállalta, hogy házigazdája lesz a rendezvénysorozatnak. – A tapasztalatok szerint a szombathelyiek szívesen mennek olyan helyre, amit maguktól a hétköznapokban nem tudnak megnézni: magánházakba, magángyűjteményekbe, templomok kriptájába is bepillanthatnak egy-egy ilyen alkalom során, de nagyon népszerűek a temetői séták is – mondta a Lokál Extrának Orbán Róbert szervező.


Orbán Róbert vezette körbe az érdeklődőket a Szent Márton úti temetőben Fotó: CSG

Éppen ezért a Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja ismét megszervezte a Szent Márton temetői sétát. Európa egyik legrégebbi és leghosszabb ideig használt sírkertje a Szent Márton úti temető: az első századtól 1977-ig működött, a város számtalan neves személye, családja nyugszik itt. Orbán Róbert többtucatnyi sírhoz vezette el a csapatot és beszélt múltról és örökségről, család- és várostörténetről.

Többek között itt nyugszik Balogh Gyula egykori lapszerkesztő, levéltáros, újságíró, Bodányi Ödön, a város egykori főmérnöke, Bozzay Ödön szobrász, Eredics Ferenc jogász, politikus, a Szombathelyi Általános Takarékpénztár egyik megalapítója, később titkára. Ha továbbhaladunk, a borostyán alól kivillan Herbst Géza egykori jogásznak, a kőszegi járás szolgabírájának, majd a vármegye főjegyzőjének, később alispánjának elegáns sírköve. A temető legnagyobb mauzóleuma a Hübner családé.


A város neves személyei nyugszanak itt  Fotó: CSG

Ezen értékek megőrzése céljából döntött úgy a szombathelyi Szépítő Egyesület, hogy felújít sírokat, eddig hatot sikerült rendbe tenniük. – A temetőbe belépve a látogató egyből megérezheti a régies hangulatot, meghittséget. Nagyon régi sírok vannak itt, és olyan híres emberek nyugszanak bennük, akik a városért dolgoztak – fogalmazott Bődi Lívia. Hozzátette: ez a munka teljesen önkéntesen működik. Az adományba kapott évelő növényeket ültették be a sírokba, és bizonyos munkákat a Szombathelyi Temetkezési Kft. végzett el. A következő alkalommal Mayer Ede gépgyáros és családjának a sírját teszik rendbe.

Balogh Gyula síremlékét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság „A” kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította 2007-ben. Fotó: Szombathelyi Szépítő Egyesület

A szombathelyi séták október 20-án folytatódnak: Ókeresztények Sabariában címmel Kiss Gábor tart vezetést. A program részt vevői megtekinthetik azt a rekonstruált sírkamrát, amely a ma is használt templom alatti kriptához csatlakozik. A Szent Márton Látogatóközpont épülő új kiállításán megismerkedhetnek azzal is, hogy eleink szerint milyen lehetett a Paradicsomkert. Az érdeklődőket 16 órára várják a Szent Márton-templom elé. A tervek szerint novemberben a szőllősi városrészt járják be a Csiti-tótól a temetőig, decemberben pedig a ma már Szombathelyhez tartozó Óperinti városrész azon épületeinél állnak meg, amelyek már az „önállóság időszakában” is megvoltak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.