2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Seuso-gyilkosság: Tizenhét éve nyomoznak

Nyoma veszett a Seuso-kincs megtalálójának Sümegh József társának, akivel annak idején együtt találták meg a 41 darabos leletet. Az ügyben újra kihallgatták Dézsy Zoltán filmrendezőt, aki felvette a férfi vallomását.

Tovább nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda Sümegh József meggyilkolásával kapcsolatban. A felderítést nehezíti, hogy az ügy koronatanúja, L. Ferenc eltűnt. A férfit a rendőrség azért szeretné kihallgatni, mert anno ő volt az, aki a kincseket megtaláló Sümeghnek segített elszállítani az ezüsttárgyakat. L. Ferencet kérte meg Sümegh, hogy menjen vele vissza a kőszárhegyi bányába és segítsen kiásni és elvinni a leletet. A férfi éppen ezért koronatanúja lehet az emberölési ügynek, hiszen baráti kapcsolatban állt a rejtélyes körülmények között elhunyt kiskatonával. Dézsy Zoltán, a Seuso-kincs szakértője éveken át nyomozott, és dokumentumfilmeket készített az általa feltárt történetből. Birtokában van több fontos bizonyíték, amelyek a nyomozók segítségére lehetnek az ügy felderítésében.


/Fotó: MTI – Máthé Zoltán

– Eddig két alkalommal hallgatott ki a rendőrség, több dokumentumot és felvételt átadtam. Arról, hogy a kihallgatásomon mi hangzott el, a nyomozás érdekeire való tekintettel nem beszélhetek. Annyit azonban megerősíthetek, hogy L. Ferencnek nyoma veszett. Nemcsak a hatóság, de én is megpróbáltam felkutatni, ez idáig sikertelenül – mondta Dézsy, és hozzátette: a nyomozás nagyjából 2000 óta folyamatban van, minden új nyomot vagy bizonyítékot feldolgoznak.

Dézsy Zoltán
/Fotó: MTI – Kovács Attila

Nem kizárt az sem, hogy a kőszárhegyi kőbányában további kincsek lapulnak, hiszen Sümeghnek nem voltak megfelelő eszközei a feltárásra. Ráadásul szakértők sem zárják ki, hogy a Seuso-ezüstlelet száznál is több tárgyból áll, amelyek eddig nem kerültek elő. Már több amatőr kincskereső is próbálkozott a felkutatásukkal, de a bánya az elmúlt évtizedekben teljesen megváltozott, és az eredeti kincsek feltalálási helyét csak egyetlen ember ismeri, L. Ferenc, aki viszont eltűnt. Korábban szó volt róla, hogy újabb régészeti feltárások indulnak a bányában, de a jelenlegi információk szerint erre a közeljövőben mégsem kerül sor.


/Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Évtizedes rejtély

A római kori (i. sz. 350–450) Seuso-kincset 1976-ban találta meg Sümegh József a Polgárdi közelében fekvő Kőszárhegyen. 1980-ban egy kőszárhegyi pincében bukkantak rá Sümegh holttestére. Később öngyilkosságnak minősítették az ügyet, de a nyomozás előbb 1990-ban (ezt 1996-ban zárták le), majd 2000-ben is újraindult. A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg nyereségvágyból elkövetett emberölés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz. Sümegh halála után a kincsek eltűntek, és csak 1990-ben kerültek elő New Yorkban. Ezután hosszú pereskedés következett a leletek eredetének bizonyítására. 2014-ben a magyar állam 15 millió eurót (közel 4,5 milliárd forintot), majd idén nyáron 8,6 milliárd forint kompenzációs díjat fizetett a kincsek őrzési jogáért, ezzel a Seuso-kincs összes ismert darabja Magyarországra került.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek