2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Simicska Lajos cége törvénytelenül járt el

Olyan kedvezményeket kapott a Jobbik a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Kft.-től, amelyek elérhetetlenek voltak más piaci hirdetők számára, s ezzel megszegte a vonatkozó előírásokat – állapította meg az adóhivatal nyomozása a Magyar Idők értesülése szerint. A lap úgy tudja, Vona pártjának támogatásával 75 millió forintos adókülönbözete keletkezett a cégnek.

Törvényt szegett a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Kft., amikor a piaci ár töredékéért biztosított plakáthelyeket a Jobbiknak – írja a Magyar Idők a birtokába jutott irataira hivatkozva.


A feljegyzés szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálata során csaknem 75 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg, vagyis a cégnek ennyivel többet kellett volna befizetnie az államkasszába, ha nem nyújt az áfajogszabályokkal összeegyeztethetetlen kedvezményeket Vona Gábor pártjának. A nyáron indult NAV-eljárásban a Publimont 2017 első féléves bevallásait vonták revízió alá. A vizsgálat pedig lényegében véve megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint Simicska támogatta a Jobbik egész országra kiterjedő kormányellenes plakátkampányát. A hatóság szerint a cég nemcsak azzal segítette a pártot, hogy a többi hirdetőnél nagyobb kedvezményt adott neki a plakáthelyekre, de azzal is, hogy a szokásosnál hosszabb fizetési határidővel és fizetési garancia vállalása nélkül kötött szerződést – sorolja a lap cikkében.

Simicska Lajos unokaöccse, Nagy Ajtony Csaba ügyvéd rendelte meg a Jobbik plakátjait – állítja a Pest Megyei Kormányhivatal, amely több más kormányhivatalhoz hasonlóan elkezdte eltávolíttatni a párt illegálisan kihelyezett óriásplakátjait.


A tiltott pártfinanszírozás gyanúja – vagyis hogy az oligarcha pénzeli Vona Gábor pártját – merülhet fel ugyanis azok után, hogy a Jobbik nemrég bejelentette: 1100 óriásplakáthelyet vett a Simicska-féle cégektől utólagos törlesztéssel, részletfizetési lehetőséggel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek