EUR: 343,34 Ft
CHF: 315,96 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb

Simicskó: Év végéig ezerrel nő a tartalékos katonák száma

Év végéig további ezerrel nő a tartalékos katonák száma, amely jelenleg meghaladja az ötezret – közölte a honvédelmi miniszter kedden Hajdúhadházon, 284 önkéntes területvédelmi tartalékos katona ünnepélyes eskütételén.

Simicskó István az avatóünnepségen “a legmagasabb szintű nemzettudat megnyilvánulásaként” értékelte, ha valaki a “szülőföldünk, hazánk védelmére felesküszik, erre a nemzeti ügyre adja az életét”.


A honvédelmi miniszter megerősítette: mind a 197 járásban lesz egy-egy területvédelmi egység, a tartalékosok összlétszámát pedig 2026-ra húszezerre növelik.

Megjegyezte: két éve döntöttek arról, hogy új alapokra helyezik a tartalékos rendszert, és visszahozzák a területi elvet a tartalékos egységek szervezésében.


Felidézte, hogy 2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt Magyarországnak, miközben valamennyi NATO-tagországokban, valamennyi olyan országban, amely fontosnak érzi állampolgárai biztonságát, hazájuk megvédését, jól működő tartalékos rendszert hozott létre, és szervezi ezeknek az alakulatoknak a kiképzését, munkáját.

Simicskó István arról is beszélt, hogy szeretnénk megbecsülni katonáinkat. Ennek érdekében folytatják a hivatásos és szerződéses állomány illetményének emelését, és elkészült az a haderőfejlesztési program, amely 2026-ig meghatározza a hadsereg fejlődésének fő irányát.

“A legfontosabb cél, hogy hazánkat meg tudjuk védeni minden bajtól” – tette hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy ehhez elhivatott haderő és elhivatott tartalékos állomány kell.

Sokan úgy látják Európa és a világ jövőjét is, hogy vannak nemzetállamok, amelyek szerintük idejét múltak. “Mi úgy látjuk, hogy nem múlt el az idő a nemzetállamok fölött, sőt úgy látjuk: a nemzetállamok és ebben Magyarország, a mi hazánk, nélkülözhetetlen és pótolhatatlan értéket jelent” – mutatott rá Simicskó István hozzátéve: “mi a hazánk mellett szeretnénk kiállni, és megvédeni minden bajtól, ezért van szükségünk magyar honvédségre, ezért van szükségünk tartalékos állományra.

A felsorakozott katonákhoz intézve szavait a miniszter azt mondta: “az ilyen katonákon fog múlni, hogy a félelem korát élhetjük-e meg az elkövetkező évtizedekben, vagy pedig megfelelő bártorsággal, a biztonság időszakát élhetjük meg”.

“Az önök eskütétele, az önök szolgálatvállalása Magyarország, a magyar emberek biztonságának erősítését jelenti” – mondta Simicskó István Hajdúhadházon.

Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke a hajdúhadházi gyakorlótéren rögtönzött sajtótájékoztatóján a haderőfejlesztés fontos lépései között említette a helikopterállomány teljes megújítását, a szárazföldi harcképesség, a páncéltörő eszközök, a légvédelem fejlesztését.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: külszolgálatra több ezer kilométerre kell a katonákat szállítani, ezért még az idén elindítják a csapatszállító repülők beszerzését.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.