EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Belföld

Sokkal többen kaphatnak nyugdíjprémiumot

Az MTI 2017. október 16-i híradása szerint nem csak a nyugdíjkorhatárt betöltött idősek, hanem a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot a kormány legutóbbi ülésén hozott döntés értelmében.

Ezt jelentette be október 16-án, hétfőn az emberi erőforrások minisztere Budapesten. Balog Zoltán az idősek világnapja alkalmából mondott beszédet, amelyben megerősítette, hogy a nyugdíjprémiumot és az egyszeri kiegészítést is a novemberi nyugdíjakkal együtt fizetik ki.


Az intézkedés 2 millió 750 ezer embert érint, köztük a megváltozott munkaképességűek ellátásaiban vagy fogyatékossági ellátásban részesülőket, a politikai rehabilitáltakat, az özvegyi nyugdíjasokat (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjasokat) és az árvaellátásban részesülőket is.

A TB nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62.§-a teszi lehetővé a Kormánynak, hogy ilyen intézkedést hozzon, miután a (6) bekezdés szerint az Országgyűlés felhatalmazza a Kormányt, hogy a tényleges, illetőleg a várható makrogazdasági folyamatok és adatok ismeretében a szükséges feltételek megléte esetén további kiegészítő intézkedéseket tegyen (a nyugellátásban részesülők érdekében).


Ugyanitt a (7) bekezdés szerint jogszabály elrendelheti más pénzbeli ellátások ugyanolyan mértékű emelését, mint amilyen  mértékben a nyugdíjakat növelik. Ez a rendelkezés a nyugellátások rendszeres évenkénti emelését megengedi kiterjeszteni egy sor egyéb ellátásra, így a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira is.

A friss kormányzati döntés ugyanarra a körre terjeszti ki a nyugdíjprémium fizetését, mint amely kör jogosult az inflációs emelésre.

Így a novemberi nyugdíjukkal együtt a korrekciós emelés mellett a korhatárukat betöltött nyugdíjasokkal együtt nyugdíjprémumban részesülhetnek egyebek között a nők kedvezményes nyugdíjában, a hozzátartozói nyugellátásokban, valamint a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők is. Ez az intézkedés további közel 800 ezer főre terjeszti ki a nyugdíjprémiumot, akik így átlagosan – a korrekciós emeléssel együtt – 24 ezer forinttal többet kaphatnak kézhez novemberben.

www.nyugdijguru.hu

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek