2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Soltész Miklós: A szabadságunkat őriznünk kell!

Jelenlegi szabadságunkat mások vérrel vívták ki, és azt nekünk őriznünk kell – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Lajosmizsén, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett ünnepségen.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a jelenlegi jólétért a hősök, az áldozatok sokat tettek, és ezt meg kell becsülnünk. Tudnunk kell, hogy sem 61 éve, sem ma, másokra nem számíthatunk, csak magunkra – fogalmazott.


A szabadságot kivívni és azt megőrizni csak mi, magyarok vagyunk képesek – mutatott rá, hozzátéve: legyünk méltóak a kommunizmus áldozataihoz, az 1956-os hősökhöz, így a lajosmizsei hősökhöz is.

Hozzátette: nem fogadhatjuk el azt az újabb időkből származó szocialista hazugságot, hogy az 1956-os forradalom mindnyájunké, hiszen voltak, akik a rákosista alkotmányt és a kommunista jogrendszert megalkották és működtették, és voltak, akik mindezt elszenvedték.


Voltak, akik 1956 októberében a népükért, a szabadságért fellázadtak, és voltak, akik mindezt sortüzekkel torolták meg. Voltak, akik hazaszeretetből vérüket áldozták, és akik a halálos ítéleteket megrendelték, meghozták és végrehajtották. És voltak a kommunisták és a szocialisták, akik mindezt tagadták, visszahívták a szovjet hadsereget és a forradalmunkat ellenforradalomnak hívták, majd a nyolcvanas évek második felében “sajnálatos októberi eseményeknek”, a rendszerváltozás hajnalán pedig népfelkelésnek, de forradalomnak és szabadságharcnak sohasem – sorolta.

Velük szemben ott voltak milliók, akik tűrtek, szenvedtek és nyomorogtak. Százezrek, akik elhagyták az országot – tette hozzá.

Soltész Miklós hangsúlyozta: azokkal együtt ünnepelhetünk, akik bocsánatot kértek, akik megbánták bűneiket, ahogyan azokkal is, akik belátták a szörnyűséges eszme, a kommunizmus és a szocializmus világméretű pusztításait. Nincs azonban mit tárgyalni és nem lehet közös ünnep az olyanokkal, mint Apró Antal, aki élete utolsó pillanatáig sem bánta meg a halálos vagy súlyos ítéleteket, tagadta a forradalmat, mint Havas Szonja, aki “fasiszta ellenforradalmi puccsot” emleget még most is.

Az államtitkár azt mondta: nincs közös ünnep Szanyi Tiborral és elvtársaival, aki maga is “zárójelbe tette az ünnepet”. És nincs miről közösen emlékezni azzal a szocialista párttal, amelynek pártelnöke a forradalom összefogásáról a napokban azt a tanulságot vonta le, hogy “összetartással eltakarítható minden hatalom”.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy a Molnár Gyula vezette MSZP még mindig élvezi az elődpárt vagyonát, de annak tetteiért még mindig nem kértek bocsánatot. Miként lehetne közös ünnep – tette fel a kérdést Soltész Miklós – Gyurcsány Ferenccel, aki az 50. évforduló napját vérbe fojtatta, fiatalokat, időseket válogatás nélkül megveretett, szemeket lőttek ki, egyetemisták tucatjait rabosították, és aki azóta sem kért mindezért bocsánatot. Párttársa pedig, a DK-s európai parlamenti képviselő, Niedermüller Péter 61 év után ismét árulja az országot, a szovjet hadsereg helyett most más hadosztályokat uszítana a magyar nemzetre – fogalmazott az államtitkár.

Ma is vannak nagyhatalmak, amelyek, ha gazdasági, geopolitikai és katonai érdekük úgy kívánja, beáldozzák a kisebb országokat, nemzeteket, azokat megszállt területekké változtatják – mondta Soltész Miklós, hozzátéve: ma is vannak “becstelenek és gazemberek bel- és külföldön egyaránt”, akik gazdasági és politikai hatalmuk növelése érdekében árulják a nemzetet. Befolyásuk, anyagi javaik gyarapodásért idegen megszállókkal árasztanák el az országot – mutatott rá.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett lajosmizsei megemlékezés – amelynek keretében megnyílt az ’56 emlékei című kiállítás, majd bemutatták a Vér és könny a porban című, a helyi eseményeket felelevenítő előadást – koszorúzással zárult.

Kapcsolódó Cikkek