2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Extra

Som Lajos édesanyja: Nem akarom elhinni, hogy meghalt a fiam

Hosszan tartó, súlyos betegség után hétfő délután hunyt el a Péterfy Sándor utcai kórházban a 70 éves Som Lajos. A Piramis zenekar basszusgitárosának 87 éves édesanyja megtörten nyilatkozott a Lokálnak. 

– Nem tudom elfogadni, hogy meghalt a fiam. Szinte még fel sem fogtam, ami történt. Szombaton még beszéltünk, meglátogattuk a kórházban, de akkor sem volt jól – mondta könnyeivel küszködve Margit néni, Som Lajos 87 éves édesanyja, aki a zenész volt feleségével, Karda Beával és közös lányukkal, Nikivel ment be a kórházba elbúcsúzni a zenésztől.


A zenészszakmát is sokként érte Som halála, Hajnal Gábor zenei producer közel 50 évig volt a Piramis néhai basszusgitárosának legjobb barátja, számos koncertet szervezett neki.


MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

– Voltam nála október elsején, a hetvenedik születésnapján. Nagyon rossz állapotban volt, szinte már nem tudott mozogni. Beszéltem hozzá, és láttam rajta, hogy sokszor nem érti, amit mondok neki, vagy nem tudott válaszolni, esetleg félrebeszélt. Ötven éve voltunk a legjobb barátok, rettenetesen megrendített a hír, most is a sírás kerülget. Emlékszem, mindig azt mondta rólam: a Gabesz többszörös tettestársam. 1967-től dolgoztunk együtt, többek között a Taurusban meg a Piramisban is – tette hozzá.


Takáts Tamás énekes is fájdalommal mesélt Somról.

– Egyszerűen felfoghatatlan. Lajos nekem olyan volt, mintha az apám vagy a mentorom lett volna. Nagyon sokat segített nekem, jó tanácsokkal látott el. Egy rendkívüli, jó ember hagyott itt minket – tette hozzá.

Som 1947-ben született, karrierjét a hatvanas évek közepén kezdte a Rekord zenekarban, majd a Neoton együttesbe igazolt, ahol későbbi felesége, Karda Bea volt az énekesnő. Innen a Taurus zenekar következett, majd az országos hírnevet meghozó Piramis.

Som Lajos az utóbbi években sokat betegeskedett. Idén júliusban már annyira leromlott az állapota, hogy alig tudott mozogni, a Péterfy kórházba szállították,  szeptemberben szürke hályoggal is műtötték.

A Piramis zenekar 1977-ben: Gallai Péter, Som Lajos, Závodi János,Révész Sándor, Köves Miklós.
MTI Fotó: Bara István

 

Kapcsolódó Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek