EUR: 322,18 Ft
CHF: 283,39 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Soros pénzéből élő egyetemmel szövetkezik a CEU

Soros Györgyhöz köthető egyetemmel kötött megállapodást a hazai CEU. Kiderült, hogy az ellenzéki huhogásnak, miszerint a magyar kormány bezárja az egyetemet, semmi alapja nincs. De miért is a Bard College-ra esett a CEU választása? Bizony Soros miatt.

/Fotó: MTI/AP/Ferdinand Ostrop

Érdekes közleményben tudatta a CEU, hogy egyetértési megállapodást kötöttek egy New York állambeli felsőoktatási intézménnyel, a Bard College-dzsal. Kiderült: lehet teljesíteni a kormány által áprilisban módosított felsőoktatási törvényt, amely szerint a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézménynek a székhelye szerinti országban is államilag elismert felsőoktatási intézményként kell működnie – írja a Figyelő.


A CEU bejelentése nem önmagában az egyezség miatt érdekes, hiszen több intézménnyel sikerült már megállapodni a magyar és a székhely szerinti állam kormányának a hazai működés folytatásáról. Az igazán figyelemre méltó az, hogy a tekintélyes oktatási intézménynek nevezett CEU egy alig ismert, kis magánegyetemmel, a Bard College-dzsel lép szövetségre, amely idén a 303. helyezést érte el az Egyesült Államok-beli egyetemek rangsorában.

Pedig New York állam bővelkedik rangos egyetemekben, ott található a világligában 14. Columbia University vagy a 27. New York University. Akkor miért éppen a Bard College? – teszi fel a költői kérdést a lap. A válasz Soros György lehet. A Bard College ugyanis 60 millió dollárt (mai árfolyamon 15,8 milliárd forint) kapott 2011-ben Soros György Nyitott Társadalom Alapítványától (OSI), hogy az iskola fokozni tudja globális befolyását New Orleansban, Nicaraguában és Oroszországban. Ezenkívül Soros korábban 5 millió dollárt (mai árfolyamon 1,3 milliárd forint) adott az egyemnek, hogy első felesége, Susan tanszéket alapíthasson az intézményben.


MTI Fotó: Balogh Zoltán

 A bölcsészettudományokra fókuszáló Bard College valóban festői szépségű campusán a Figyelő információi szerint az egyik legbaloldalibb képzésben vehetnek részt a tandíjat megfizető diákok. Az egyetem szellemiségére példa, hogy ott tanított az a Heinrich Blücher német filozófus, aki Németország Kommunista Pártjának tagja volt az 1920-as években. Később ugyan Sztálin miatt kilépett az alakulatból, hogy csatlakozzon a Sztálin-ellenes, de vállaltan kommunista mozgalomhoz. Blüchernek végül a nácik hatalomra kerülése miatt kellett elhagynia Németországot, az 1940-es években került New Yorkba, majd 1952-től 17 éven át oktatott a Bard College-ban. Blücher és az ugyancsak filozófiát oktató felesége, Hannah Arendt sírja az egyetem temetőjében található.

Fotó: Mészáros Diána

A Figyelő szerint a Soros György által alapított CEU tehát kvázi „házon belül” játssza le a módosított felsőoktatási törvény előírásait.

Kapcsolódó Cikkek

  • A V4-országok sokat tanulnak egymástól

    A V4-országok sokat tanulnak egymástól

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerint a V4-országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – a népegészségügy terén is sokat tanulnak egymástól, miután hasonló problémákra kell választ adniuk.

  • Az élelmiszeripar stratégiai ágazat

    Az élelmiszeripar stratégiai ágazat

    Az élelmiszeripar 2015 óta stratégiai ágazat, ennek megfelelően az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig 300 milliárd forintot biztosítanak – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Miskolcon.