EUR: 349,50 Ft
CHF: 326,75 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Székesfehérvár

Spanyol civilek fogadják a magyar diákokat

Spanyolországba utaznak az Erasmus+ program keretében a fehérvári Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI virágkötő diákjai. Kónya Anna, Csík Laura és Tóth Xénia három hetet tölt majd Granada Motril nevű városában. A diákokat Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte.

Tavaly e konstrukcióban öt tanuló vehetett részt Spanyolországban háromhetes szakmai gyakorlaton, három virágkötő és két asztalos. A fiatalokat az Aprosmo nevű szervezet fogadja, amely harminc éve foglalkozik sajátos nevelési igényű tanulók és fiatal felnőttek életminőségének javításával. Akkor a helyi sajtó is részletesen beszámolt erről.


A három lány külföldön is bemutathatja tudását Fotó: szekesfehervar.hu

Hagyománynak számít, hogy októberben értelmileg akadályozott szakképzési tanulók érkeznek Magyarországról az Aprosmóhoz, hogy náluk bővítsék gyakorlati ismereteiket. Az Európai Unió Erasmus+ programjának köszönhetően három hetet tölthetnek az egyesület különböző részlegeiben. Ahogy minden évben, idén is lesznek köztük kertészeti tanulmányokat folytató diákok, akik a COA fóliasátraiban és a Terra Hordóban gyakorolhatták szakmájukat. Tavaly először érkeztek asztalosnak tanuló fialok, ők a COA asztalosműhelyeiben készítettek virágládákat, dísztárgyakat és a raklapokhoz szükséges építőelemek előállításába is bekapcsolódtak. A fafeldolgozó üzem a gépesített konténer- és kartondoboz-készítés gyakorlására nyújtott számukra lehetőséget.
Tavaly első alkalommal érkeztek a csoporttal normál szakképző iskolából szociális gondozó és ápoló szakmát tanuló diákok. Ők a „Rezidencián” dolgozó ápolók munkájába kapcsolódtak be, és a lakók ellátásában, gondozásában, valamint a szabad programok lebonyolításában vettek részt. A három lány az utazás előtt egy gyorstalpaló spanyoltanfolyamot is elvégzett, de elsősorban a modern technikát alkalmazva, fordítóprogramokkal, és természetesen a szakma nyelvén értik meg egymást az itt dolgozó kollégákkal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.