2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb II.kerület

Szabó Magdára emlékeztünk a Júlia utcában

Szabó Magda születésének századik évfordulóján a II. Kerületi Idősügyi Tanács helytörténeti sétát szervezett a kerület díszpolgára, Kossuth-díjas írónő, a magyar irodalom nagyasszonya egykori lakóhelyére, ahol majd öt évtizeden keresztül élt és alkotott.

Szabó Magda 1960-ban költözött férjével, Szobotka Tibor íróval Pasarétre a Júlia utca 3. számú házba.

– A ház falán található emléktábla szerint 2003-ig lakott itt Szabó Magda, de egy a házban lakó embertől tudjuk, hogy még 2005 telén is segített befűteni az írónőnek első emeleti lakásában – mesélte Verrasztó Gábor helytörténész, aki ugyancsak a Júlia utcában él, és meghatottan számolt be arról, hogy az utcabeliek könyveit dedikálta utoljára Szabó Magda 90. születésnapján, halála előtt egy hónappal.

Verrasztó Gábor a sétán a Nagyajtai utca 1/b számú házat is megmutatta, ahol a híres, Az ajtó című regényben szereplő Szeredás Emerenc, azaz Szőke Julianna szolgált, mielőtt Szabó Magdáékhoz került dolgozni. Később láthattuk Szabó Magda egykori lakhelyének kertjéből Az ajtó című regény ajtaját is, amely két házzal odébb, a Júlia utca 7. szám alatt található.

Verrasztó Gábor kérdésre elmondta, Szabó Magda örököse valójában nem a keresztfia, de maga az írónő nevezte így Tasi Gézát, aki férje halála után viselte gondját. Megtudtuk azt is, hogy Szabó Magda és Szobotka Tibor egykori otthonát már eladták, de a házon tábla őrzi mindkettőjük emlékét, és a híres, Az ajtó című regényben szereplő ajtóra Az ajtó nevű névtáblát helyeztek ki a századik évfordulóra.

– Szeredás Emerencről, azaz Szőke Juliannáról, vagy ahogy a környéken mindenki hívta: Juliska néniről már életében legendák keringtek. Mesélték, hogy miközben végigkínálta a házban a legfrissebb rétesét, elújságolta, hogy amikor nyújtotta, az egyik büdös macska meghenteredett a tésztán… Úgy hírlik, kemény, tisztességes, dolgos asszony volt. Nem egy könnyű természet, de akit megszeretett, azt nagyon tudta szeretni. Így volt ez Szabó Magdával is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.