EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Szolnok

Szenzációs lelet került elő Abonyból!

 Az eddig ismert legkorábbi leprás megbetegedés csonttani tüneteit mutatták ki kutatók a mai Abony közelében rézkori emberek maradványain – összegezték tapasztalataikat a kutatást vezető tudósok. 

Ez lehet a világ legkorábbi kimutatott leprás megbetegedése, amely mintegy ezer évvel korábbi az eddigi legidősebb, Anatóliában fellelt feltételezett esetnél, és 1500 évvel korábbi a legidősebb, archeogenetikailag is alátámasztott indiai esetnél.

Fotó: ng.hu

 

Az elmúlt években egy 5700 évvel ezelőtt élt népesség életmódját vizsgálta egy magyar kutatócsoport Abonynál, ahol a késő rézkor kezdetén ott élő közösség települését tárták fel. Az előkerült emberi maradványokat egy a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem szakembereiből álló kutatócsoport elemezte. Az archeogenetikai vizsgálatokat az University College London kutatója végezte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.