EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Extra

Szerepért hívta ágyba a rendező Köllő Babettet

Hazánkban is egyre többen emelik fel  szavukat a színházi és filmes szakmában történt szexuális visszaélések ügyében. A Lokál most újabb zaklatásról szerzett tudomást: a Feleségek luxuskivitelben sztárját, Köllő Babettet még fiatalkorúként akarta elcsábítani egy neves színházigazgató. 

Világméretű lavinát indított el a Miramax nagy hatalmú producere, Harvey Weinstein botránya. A 65 éves férfi az utóbbi évtizedekben számtalan sztárt erőszakolt meg vagy molesztált szexuálisan. Az áldozatai között olyan ismert színésznők vannak, mint Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Rose McGoven vagy a legutóbbi James Bond-film sztárja, Léa Seydoux, akik most álltak a nyilvánosság elé történetükkel. A hétvégén Sárosdi Lilla színésznő is bevallotta a közösségi oldalon, hogy egy neves rendező orális szexre akarta kényszeríteni, miközben kocsikázni vitte az akkor még naiv, színházrajongó fiatal lányt.


A VIASAT 3-on futó Feleségek luxuskivitelben sztárja, Köllő Babett hosszú évek óta áll az ország legfontosabb színpadain, ám a mai napig kísérti a nyomasztó emlék, amikor – még a pályája elején – egy neves színházigazgató szexuális szolgáltatásért cserébe adott volna neki szerepet.

– Egyszer, még nagyon fiatalon egy neves kőszínház igazgatója invitált meg a lakásába, hogy beszéljünk egy szerepről. Az eset idején egyébként még csak 17 éves voltam. Nem volt kérdés, hogy nem mentem el erre a találkozóra. Nem sokkal később, amikor számon kérte, hogy miért nem jelentem meg a lakásán, csak hebegtem-habogtam, pedig sejtettem, hogy miért hívott oda. Mondanom sem kell, hogy következő évadban már nem kaptam szerepet, ami csak abban erősített meg, hogy az úgynevezett szereposztó díványra akart meginvitálni – osztotta meg a dühítő esetet Babett.


– Azért nem tudok ezen meglepődni, mert ha őszinte akarok lenni, mindenki tudja, hogy vannak olyan rendezők, producerek, akik így osztanak szerepet. Rendkívül mocsok dolognak tartom, amikor valaki így visszaél a pozíciójával. Tudom, hogy sokan nincsenek olyan helyzetben, mint én, hiszen nekem van egy stabil anyagi hátterem és nem kényszerültem bele egy-egy ilyen megalázó helyzetbe, amibe ebben a szakmában sokan. Fontos viszont, hogy a hátteremmel nem is élek vissza: egyszer azért akartak szerepet adni egy produkcióban, mert a férjem, András pénzelte. Számomra evidens volt, hogy nem vállalom el – fűzte hozzá Babett.

Hazai sztárok is felszólaltak
– Szerencsés vagyok, hogy velem hasonló sosem történt, de elképesztően felháborítanak az esetek, amik kiderültek – kezdte a Lokálnak Gregor Bernadett. – Őszintén szólva örülök, hogy kipattant a botrány, de még jobban örülnék, ha a nevek is kiderülnének. Tudom, hogy ez nem egyszerű, de tudjuk meg, kik azok, akik ilyen mocsokságokat követtek el, mert így nem vagyunk beljebb. Olvasgattam olyan hozzászólásokat is, hogy „… színésznő, tehát tudta, amikor elkezdte a pályát” – borzalmas gondolatok. Nem, ez egyetlen szakmában sem természetes. Várom, hogy megtudjuk, kik azok, akiket ki kell vetnie magából a szakmának – tette hozzá a színésznő.
A Budapesti Operettszínház sztárja, Oszvald Marika azonban ennél sokkal árnyaltabban látja a helyzetet, szerinte ugyanis az éremnek két oldala van.

– Az a tapasztalatom, hogy a nők szeretnek tetszelegni, bátorítani a férfit, utána pedig csodálkoznak, ha a férfi nem érti, miért nem… Persze hogy utána a férfi bosszút áll. Szerintem nagyon sok múlik a nőn, nem csak a férfi hibás! – véli a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, Oszvald Marika. Koós Réka szerint azonban nem múlhat ilyen súlyos dolog egy miniszoknyán. – Foggal-körömmel harcolnék, ha ilyen megesett volna velem, és teljes szívből elítélem a jelenséget. Biztos, hogy van ilyen, beteg férfiak vannak, de ettől még igenis, minden nő vehessen fel miniszoknyát, és az ne jelentse azt, hogy zaklatni lehet! – mondja határozottan a színésznő. Gór Nagy Mária pedig a tettlegességtől sem riadt volna vissza, ha valaki molesztálni próbálta volna. – Próbálkoztak ajánlatokkal, de elküldtem melegebb éghajlatra az ilyen férfiakat! Ha pedig bárki zaklatott, molesztált volna, pofán vágtam volna, ugyanis tudok verekedni! Karatéztam, dzsúdóztam! – jelentette ki lapunknak a színművésznő, aki szerint női szakszervezetet kellene létrehozni, mi több, rendőrségi ügyet csinálni minden ilyen esetből, és repülniük kellene ezeknek a férfiaknak a szakma közeléből is.

Nyertes Zsuzsa inkább a leleményességével kerülte ki a kellemetlen szituációkat. – Én is a fiatal, szép színésznők táborába tartoztam, és nálam az vált be, hogy mindig azt mondtam, hogy szerelmes vagyok. Így nem sértettem meg senkit a férfiasságában, és valahogy mindenki elfogadta, hogy én csak szerelemből tudnék bárkivel együtt lenni – osztotta meg taktikáját a színésznő.

Az áldozatok pszichéje elnyomja az erőszakot

Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért most kezdték felvállalni az áldozatok az erőszakot. Lapunk megkereste Makai Gábor klinikai szakpszichológust, aki szerint az áldozatok a legtöbb esetben undorodnak önmaguktól.

– Az emberi psziché egy trauma után kitörli az emlékeket, ebben az esetben igyekszik meg nem történtté tenni az erőszakot. Gyakori, hogy az áldozatok undorodnak maguktól, bezárkóznak, és a történések kihatással lesznek a további életükre. Sokan magukat hibáztatják, és ebbe az élethelyzetbe nem fér bele, hogy egy nő kiálljon és feljelentést tegyen a rendőrségnek, hiszen ekkor újra kell élnie a traumát – mondta Makai.

Kapcsolódó Cikkek