EUR: 319,32 Ft
CHF: 274,83 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld

Szeressük őket, ne gyilkoljuk! – Ma van az Állatok világnapja

Bár ma van az Állatok világnapja, országszerte inkább a hétvégén tartanak majd a különféle szervezetek ehhez kapcsolódó programokat, megmozdulásokat. Magyarországon ez a nap a rendszerváltozás után vált népszerűvé. Mától egészen vasárnapig a 14 év alattiak ingyen látogathatják a Fővárosi Állat és Növénykertet.

A Lokál még a nyáron kezdett nagyszabású kampányba az állatkínzás ellen. Mindezt annak a felháborító esetnek a kapcsán tettük, amikor is augusztus elején brutális módon kínoztak meg egy macskát Budapesten. Állatmentők találtak rá a cicára, akik azt az információt kapták, hogy az állatot elütötték, ám a helyszínen derült ki, hogy valójában megnyúzták. Élve! A macskáért küzdöttek az orvosok, de nem sokkal az eset után belehalt a sérüléseibe.


Fővárosi Állatkert
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Budapest, 2017. október 1.
Az állatok világnapja alkalmából rendezett felvonulás résztvevői a belvárosi Bajcsy-Zsilinszky úton, a Szent István-bazilikánál 2017. október 1-jén. A felvonulást a Magyar Állatvédők Országos Szervezete és a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség szervezte.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az állatok világnapjának, amelyet 1931-ben Olaszországban hívtak életre, eredetileg a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt a célja. Később szélesítették a palettát és felvállalták minden állat védelmét.
Manapság már nem igazán a vadon, hanem a velünk, az emberrel élő állatok kerülnek ennek a világnapnak a középpontjába.  Az Állatok világnapját minden évben október 4-én, Ferenc napján ünnepeljük.
Ez a nap tisztelgés Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körül vesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A HEROSZ Budapesti Állatotthon például október 14-én vár minden érdeklődőt, hogy az Állatok Világnapja alkalmából bárki megismerkedhessen a gazdira váró kedvencekkel, az állatotthon munkatársaival és a munkájukat segítő lelkes önkéntesekkel. Az esemény házigazdája Barabás Éva lesz.


A Fővárosi Állat- és Növénykert már mától egészen vasárnap estig kínál különféle programokat.

– Ma és holnap 10-16 óra között például Tekeredik a kígyó címmel hüllők, ízeltlábúak tartásáról hallhatnak az érdeklődök tanácsadást és láthatnak bemutatókat – mondta a Lokálnak Hanga Zoltán. Az állatkert szóvivője elmondta, hogy ebben a két napban lesz Madárbarát kert és Ökocsiga játszóház is.

Péntektől vasárnapig pedig szintén 10-16 óra között egyebek mellett Szedd az ízelt lábad címmel olyan programot terveznek, melynek keretében például mikroszkóp alatt lehet megnézni rovarokat, sőt preparátor kiállításra is sor kerül.

– Nagyon fontos elmondanom, hogy az Állatszeretet Fesztivál program alkalmából mától egészen vasárnapig a 14 év alattiak ingyen látogathatják az állatkertet – mondta lapunknak Hanga Zoltán.

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a szerkesztoseg@lokal.hu címre. Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkek: 

Kapcsolódó Cikkek

 • Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Nincs annál szörnyűbb, amikor egy szülő elveszíti gyermekét. Bár egy hazai rendőrségi statisztika szerint az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka egy napon belül, másik 30 százaléka egy héten belül, és 35 százaléka egy hónapon belül meglesz, 5 százalékuk talán egyszer vagy soha nem kerül már elő.

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.

 • Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Több párhuzamot vont Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között Steve Bannon, utóbbi korábbi kampánystratégája, aki a Várkert Bazárban tartott előadást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte Európa Jövője konferencia első napján, szerdán.

 • Feje tetejére fordították a pizzát

  Feje tetejére fordították a pizzát

  Elsőként Magyarországon a Pizza i55 kínálja Chicago specialitását, a “deep dish” vagyis mélytányéros pizzát. A bár testvérpár-tulajdonosai számítanak rá, hogy a hagyományos pizza kedvelői majd kígyót-békát kiabálnak rájuk, de hisznek benne, hogy a fordítva rétegzett “pizzapite” beveszi majd a gasztronómiai szempontból befogadó Budapestet.