2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Szolnok

Szervadományozásról szóló film vitte a pálmát

A díjazott filmek vetítésével véget ért a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál, amelyet 2001 óta minden páratlan évben rendeznek meg a szolnoki TISZApART moziban. Az idén Niobe Thompson Vital bonds (Létfontosságú kötelékek) című filmje kapta meg a fődíjat.

Az idei megmérettetésre közel kétszáz filmet neveztek, ezek közül végül nyolc európai ország és Kanada huszonhat alkotása került a versenyprogramba, míg további nyolc filmet az információs sávban tekinthetett meg a közönség. Az idei szemle egyik különlegessége volt, hogy a versenyfilmekről és a díjakról háromtagú, fiatal nőkből álló zsűri döntött. A díjátadón az Aleksandra Jacków művészeti és médiaoktatási szakértő, Tereza Adámková dramaturg, vágó, rendező, illetve dr. Kóspál Ágnes asztrofizikus alkotta testület nevében dr. Kóspál Ágnes zsűrielnök méltatta a fesztiválon bemutatott filmeket.


Demeter István, a TISZApART Mozi vezetője

 

A IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál első díját idén a kanadai Niobe Thompson kapta a Létfontosságú kötelékek (Vital Bonds) című, a szervadományozásról szóló, az észak-amerikai ország legnagyobb szervátültető központjában készített filmjéért. Mint a díjátadón kiderült, az alkotók személyesen nem tudták átvenni az elismerést, ám a film producere a díjat megköszönve azt kérte, hogy az azzal járó hétszázezer forintot tehetséges magyar természetfilmesek között osszák szét. Ennek megfelelően a zsűri két különdíjat is odaítélt, mégpedig Lerner Balázsnak a Budapest Inferno: A Molnár János-barlang titka és Balázs Gergelynek A dunavirág mentőakció című filmjeikért.

A szolnoki IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválhoz ebben az évben is nagy segítséget nyújtott a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, amely nemcsak a fiataloknak kiírt két filmes pályázathoz, a fesztivál kereskedelmi televíziókon futott promóciójához, hanem a díjazottak elismeréséhez is hozzájárult.


Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.