2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Szétverte az eső az ellenzéket

Miközben Orbán Viktort ezrek hallgatták a Terror Háza Múzeum előtt, az ellenzéki pártok rendezvényein néhány száz fő lézengett, s miközben kormányváltással etetik támogatóikat, sok ellenzéki csoportosulás a „rossz idő miatt” le is mondta október 23-i megemlékezését.

Bár tény, hogy ez elmúlt évek egyik legrosszabb időjárását hozta október 23-a, a rossz idő elég is volt ahhoz, hogy a baloldali és liberális pártok hívei, de még a szélsőséges Jobbikot támogatók is otthon maradjanak. Az ellenzéki pártok megemlékezései, kormányváltásról álmodozó gyűlései rendre elmaradtak vagy érdektelenségbe fulladtak.


Orbán Viktor miniszterelnökök erzrek hallgatták a Terror Háza előtt  MTI Fotó: Kovács Tamás

A DK, az MSZP, a Szolidaritás és a Párbeszéd alkotta Közös Ország Mozgalom a rossz időre való tekintettel már vasárnap lemondta a Kossuth térre tervezett demonstrációját. A Momentum nem is hagyta ezt szó nélkül, hétfőn azt írták: „Ha az eső elriasztana minket attól, hogy küzdjünk a változásért, jobb lenne, ha mi is inkább a kanapén ülve maradnánk örökre.” Ugyanakkor támogatói bázisuk nem volt ilyen elszánt, néhány százan érkeztek a Szabadság térre, hogy az eső elől a fák alá húzódva hallgassák a szónokokat.

Néhány száza voltak kíváncsiak Vona Gáborr a Corvin közben
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A PM és az Együtt egy kávézó melegét választotta aktivistái körében, lehettek vagy ötvenen. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc egy szálloda kényelmét és 250-300 fős hallgatóságát választotta megemlékezéséhez, a baloldali ellenzéktől annyi telt, hogy néhányan kizárólag újságírók körében koszorút helyezzenek el a Vértanúk terén.Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ellenzék leghangosabb pártja, a Vona Gábor vezette Jobbik szintén felsült: a pártelnök hagyományosnak mondható Corvin közi beszédére csak néhány százan voltak kíváncsiak, miközben Orbán Viktor miniszterelnököt több ezren hallgatták a Terror Háza Múzeum előtt.

További cikkek:

Szili: Káoszt okoz az összefogás

Politikai elemzők szerint az hozhatott volna fordulatot az ellenzék tevékenységében, ha összefogást mutatnak október 23-án, ez elmaradt, s mintha erre az ellenzéki érdektelenségre erősítene rá Szili Katalin, az MSZP 2010-ben kiugrott házelnöke, miniszterelnöki megbízott, aki a Magyar Időknek kifejtette: hiába sürgeti a balliberális értelmiség a baloldal és a Jobbik összefogását, az káoszba taszítaná az országot.

MTI Fotó: Illyés Tibor

– Akik ilyen, csupán matematikai megoldásokkal mázolnak, elfelejtik, hogy a választóknak szívük is van… veszélyes mindez, mert egy országot nem lehet a káoszba taszítani. Arról ugyanis nem beszélnek, hogy mi lesz a választást követő napon – figyelmeztetett Szili, aki szerint nagyon furcsa, hogy azok kiáltanak most összefogásért, akik korábban a legdurvább kritikával illettek bárkit, aki egy szélsőséges párttal akár csak együtt szavazott.

Kapcsolódó Cikkek