EUR: 323,49 Ft
CHF: 286,51 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Extra

Szinetár Dóra: Ne sajnáljon senki amiatt, hogy Down-szindrómás a kisfiam

Óriási bátorság és szeretet – Szinetár Dóra elárulta, hogy Down-szindrómás a háromhetes kisfia, Benjamin. A színésznő és párja, Makranczi Zalán ugyanakkor egy kicsit sem elkeseredett, nem kérnek senki sajnálkozásából. Életük egyik legszebb ajándékának tartják a közös kisfiukat. 

„A napokban egy genetikai vizsgálat eredményeképpen – amit a kórházi gyermekorvosunk javaslatára készíttettünk – megtudtuk, hogy Benjamin babánk fizikailag teljesen egészséges, és bár úgy tűnik, csak egy enyhe fokozatban, de Down-szindrómás” – kezdte Szinetár Dóra a közösségi oldalán. A 40 éves színésznő és Makranczi Zalán színész kisfia három hete, szeptember közepén született meg. Szinetár elárulta, hogy szándékosan nem csináltattak korábban szűrővizsgálatot.


„A várandósság alatt nem csináltattunk semmilyen erre vonatkozó szűrővizsgálatot az ultrahangokon kívül, mert a baba »kiszűrése« – életének elvétele – egy esetleges Down-szindróma esetén sem volt számunkra opció. Mindig is úgy gondoltuk, ha a Jóisten úgy dönt, hogy egy downos emberkétől kell tanulnunk szeretetet és elfogadást, akkor így kell lennie. Ezt most is így gondoljuk. Csodálatos családunk van, ahogy a szüleinktől mindig is szeretetet és elfogadást tanultunk, ezt tanítjuk a gyermekeinknek is, akik végtelen szeretettel reagáltak a hírre, és ha lehet, még nagyobb imádattal néznek a kisöccsükre. Arra jutottunk, hogy egy újabb közös feladatot kaptunk, és ebből is a legjobbat fogjuk kihozni, elsősorban a gyermekeink boldogságát szem előtt tartva. Ahogy azt tettük eddig is. És mindeközben borzalmasan büszkék vagyunk a mi legkisebb, gyönyörű kicsi babánkra is, és tudjuk, hogy jobb helyre nem is kerülhetett volna. Így teljes a családunk, ezzel az édes, igazi kis szeretetgombóccal. Ha bárki gondol ránk Vele kapcsolatban, kérjük, hogy így tegye, sopánkodásnak és sajnálkozásnak semmi helye nincs, Benjamin az életünk egyik legszebb ajándéka, és mi igyekszünk méltónak lenni a feladatra, hogy felnevelhessük” – írta Szinetár Dóra, akinek van egy 20 éves fia, Marci, és Bereczi Zoltánnal közös kislányuk, Zorka már 9 éves. Makranczi Zalán pedig Benin kívül egy 7 éves kisfiú, Sámuel apukája.

Mi a Down-szindróma?

Súlyos fejlődési rendellenesség. A testi jellemzők mellett gyakran kialakulnak szívfejlődési és hallásproblémák, felnőttkorban Alzheimer-kór. Nem gyógyítható, hiszen betegségnek sem mondható igazán, sokkal inkább egy állapotnak. A Down-szindrómás emberek családjuknak rengeteg szeretetet adnak, a számítás, a gonoszság számukra ismeretlen fogalom.

Segítenek a „downdadák”


Steinbach Éva a Down Alapítvány munkatársa, „downdada”, aki szerint természetes, hogy amikor egy Down-szindrómás kisbaba születik, általában az egész család kétségbeesik. Éva azonban mindenben segít, és nincs olyan kérdés, amit ne lehetne neki és a többi „downdadának” feltenni.

– Ha nincsenek szervi problémák, akkor ma már nagyon jó esélyeik vannak azoknak, akik Down-szindrómával születtek. Az elfogadó, szerető családi környezet és a korai fejlesztés pedig nagyon sokat segít. Régebben előfordult, hogy esetleg egy szívbeteg downost nem műtöttek meg, de ma már ez egyáltalán nincs így, akár 60-70 évig is élhetnek. Azt gondolom, az az egyik leggyakoribb tévhit, hogy széthullik a család egy Down-szindrómás baba születésével. Gyakori kérdés, hogy „Most mi lesz?”, de ezek a félelmek nagyon sokszor alaptalanok, mert értelmi sérült ember is élhet teljes életet, főleg ha nagyon szeretik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Ultranagy teljesítményű téli abroncsokat kaptak a MOL Limo Mercedes-Benz modelljei. A flotta prémium autóira a Hankook kifejezetten felsőkategóriás személygépkocsira fejlesztett termékei kerülnek, amelyek még tovább emelik a vezetési élményt.

 • Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Az advent tökéletes periódus arra, hogy egy kicsit elcsendesedjünk, megálljunk, pihenjünk, feltöltődjünk, önmagunkkal, családunkkal, barátainkkal hangolódjunk békességben az év legszebb ünnepére, a Karácsonyra!

 • Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet Ákos december 14-15-én. A népszerű előadó, dalszerző idén ősszel négyszámos stúdióanyagot jelentetett meg, ami a jövőre tervezett következő album előfutára.