EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Zalaegerszeg

Szituációs lövészet éles tölténnyel

Gerencsér Miklós, az 1998 óta működő Göcsej Sportlövész Egyesület vezetője régóta űzi a sportot, sőt odáig fejlődött, hogy most már nemzetközi bíró. Megjárta a moszkvai puska-világbajnokságot, nemrég érkezett meg a franciák pisztoly-világbajnokságáról és nem ritka, hogy egy-egy versenyen 1500 sportlövészt bírál.

Az utánpótlást már 10-12 éves kortól várja az egyesület, amely jelenleg is közel 50 tagot számlál. A Göcsej SE két lőtéren is működik, a hagyományos olimpiai számokat az Ebergény úton gyakorolják, míg a szituációs lövészetet a búslakpusztai terepen.


– Mit jelent a szituációs lövészet?

– Az élethelyzetekből adódó fegyveres konfliktusok sporttá alakítása. Amerikából indult egy kiképzőközpontból és nőtte ki magát nemzetközi versenysporttá, nem feltétlenül önvédelmi céllal. Kötelező a pszichológiai és egészségügyi vizsgálat.  A versenyszabályzatok, a lőpályák és a pontozás bonyolult, azaz súlyozott. A lövésekkel elért pontszámot elosztják a lövésekkel eltöltött idővel, akinek az így kapott pontszáma a legmagasabb, az lesz a győztes. Ha valaki úgy szeretne gyakorolni, mintha egy bankrablás részese lenne – hogy egy extrém példát mondjak –, erre a helyzetre felépítünk egy pályát, ahol értelemszerűen papírra lőnek. A versenyt úgy kell elképzelni, hogy van egy adott feladat, ahol többen összemérik a tudásukat, azaz ki és mennyi idő alatt, milyen pontossággal bizonyít. A szabályok szigorúak, hiszen fegyverekről van szó. Mivel a fegyverek és a töltények drágák, 20 darab közel ezer forint, főként azon fiatalok körében népszerű, akik anyagilag megengedhetik maguknak. Az olimpiai lövészetnél, ahol légpuskáról van szó, ezer forintért 500-600 lőszert is vásárolhatunk. A fegyverek több százezer forinttól indulnak, a határ a csillagos ég. Kezdetben az egyesület biztosítja a fegyvert, ám ha valaki kinövi magát, célszerű saját fegyverrel gyakorolni.


– Mekkora az érdeklődés? Jönnek a sikerek?

– Az eredményeink elég jók, országon belül általában dobogósok vagyunk, a határokon kívül a futottak még kategóriába tartozunk. A nyugati országokban nagyon komoly szponzori háttérrel rendelkeznek az egyesületek, hazánkban még nem tartunk itt, mi munka mellett hobbiként csináljuk a vérprofikkal szemben. A lövészetben az élmény, a kihívás a szép, még akkor is, ha néha beleremeg a kezünk. A versenyeken sípjelre indulunk, bizony olyankor felszökik az adrenalin. Sokat kell gyakorolni. Évente két komolyabb versenyt rendezünk, október 14-én az ország minden pontjáról, sőt külföldről is érkeznek a szituációs lövészversenyünkre. Általában nyolc pályát építünk, pisztoly és puska versenyszámokat írunk ki, megmérettetés lesz ez a tagjaink számára is. A töltények élesek, a biztonság az első, ha a lövész rossz irányba indul vagy fordul, a bíró azonnal leállítja, emberre nem irányul fegyver a tereppályán, csak a papírra. Várunk szeretettel minden érdeklődőt.

– Mi a véleménye, beleillik az iskolai választható sportágakba a lövészet is?

– Van, aki veszélyesnek tartja, pedig nem az. Úgy tapasztaljuk, hogy a háttérben már komoly előkészítő munkálatok zajlanak, az Alföldön már több lőteret megnéztek, Zalaegerszegre tudtommal még nem jutottak el, ám vannak olyan információim, hogy városunk támogatásra számíthat ez ügyben, hiszen hagyománnyal és komoly objektummal rendelkezünk. Nemcsak a lövészetet, hanem a vívást és a karatét is ki szeretnénk emelni. A feltételek adottak, hogy mennyire valósul meg, a jövő kérdése, de önkormányzati szinten támogatják ezt az ügyet.

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.