2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Egyéb XIII.kerület

Szobrot kapott Dunyov István

Szép környezetbe került a szobor (Fotó: Fehér György)

A kerületi Bolgár Önkormányzat képviselő-testülete Dunyov István ezredes emlékére állított szobrot a Dunyov István és a Kassák Lajos utca kereszteződésénél lévő parkban.

Dunyov István először 1848-ban Magyarországon, a szabadságharcban önként csatlakozott a nemzetőrséghez. A délvidéki hadjárat döntő ütközeteiben kimagasló bátorsággal harcolt és többször megsebesült. A fegyverletétel idején, már alezredesként került fogságba. Az osztrák hadbíróság Dunyov alezredest halálra ítélte, de végül tíz év várfogságra változtatták a büntetését. Szabadulása után Garibaldi katonája lett, ezredének tagjai rajongásig szerették és tisztelték.
Varga Zsanett a XIII. kerületi Bolgár Önkormányzat képviselő-testülete nevében  köszönetét fejezte ki a kerületi önkormányzatnak, hogy 15 éve folyamatosan segítik és támogatják munkájukat kezdeményezésüket, és hogy a képviselő-testület egyhangúlag engedélyezte a szoborállítást. Saját tevékenységükről szólva szintén példaértékűnek tartotta, hogy a legkisebb létszámú nemzetiség összetartó, így nagy dolgokat hoz létre, nyomot hagyva maga után a jövő nemzedéke számára. Külön köszönetet mondott Kozsuharov Ognjan szobrászművésznek, hogy lemondott tiszteletdíjáról és a szobrot elkészítette.


Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.