2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Tatabánya

Szüret a hagyományok jegyében

A szüret kemény munka és ünnep egyszerre. A szőlő kapálása, metszése és oltása után ekkor jön el a borkészítés ideje. A szüret szó eredetileg a szőlő borrá alakításának részfolyamatára, a szűrésre utal, de az elmúlt években már inkább az ősz köszöntéseként tartjuk számon. Városunkban több helyen is felvonulással és mulatsággal ünnepelték a szüretet.

– Az idősek még emlékeznek a régi, hagyományos szüretekre – fogalmazott Turainé John Katalin alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője a felsőgallai szüreten. – Aki ismeri az itt élőket, tudja, hogy mennyire összetartó közösséget alkotnak, és ez itt is látszik, hiszen kicsik és nagyok, fiatalok és szépkorúak is együtt mulatnak.


A hagyományőrzés fontossága nem csupán a minden évben megújuló népviseletekben mutatkozik meg, hiszen a rendezvényen olyan dalokat, zenéket és táncokat láttak, illetve hallhattak az érdeklődök, amik a régi szüreti hangulatot idézték fel.

Alsógallán a nemzetiségi tánccsoport 25. születésnapját is megünnepelték a szürettel egy időben.


– Szerencsére a fiatalok közül is sokan érdeklődnek a hagyományok ápolása iránt – hangsúlyozta Schamberger János, az Alsógallai Baráti Egyesület elnöke. – A szüret alapját is minden évben a nemzetiségi műsorok adják, idén is ebben a szellemben ünnepelünk.

Bánhidán lovas menettel ünnepelték a szüreti időszak beköszöntét, a Forgórózsa Népművészeti Központ szervezésében. A hangulatos programon élő zene kíséretével utazhattak a népviseletbe öltözött gyerekek. Az ősz érkezését szimbolizálva pogácsát és mustot osztogattak a bánhidai járókelőknek. A feldíszített lovas kocsin a bíró és bírónő is üdvözölte a tatabányaiakat, de az utcán sétálók megcsodálhatták a szüreti koszorút is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.