EUR: 350,61 Ft
CHF: 331,48 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Veszprém

Táblát kapott Ruzitska Ignác

Emléktáblát avattak Ruzitska Ignác egykori zeneszerző tiszteletére veszprémi otthonának falán születésének 240. évfordulója alkalmából. A Dózsa utca 4. szám alatti épületen elhelyezett tábláról Porga Gyula polgármester és M. Tóth Antal, a megemlékezés kezdeményezője rántotta le a leplet.

A polgármester az avatás előtt arról beszélt, hogy egy város múltját nemcsak az épített környezet, hanem az előttünk ott járt nagy szellemek is fémjelzik. Őket ugyan nehezebb megfogni, megmutatni, azonban fontos tudnunk, hogy mai életminőségünket elődeink munkájának köszönhetjük, ezért emléküket éppúgy kell ápolnunk, mint épületeink állagát. Veszprémben ezért a célért számos szervezet és polgár dolgozik. Az emléktábla avatásával azonban nem elégedhetünk meg: elődeink szellemiségéről nemcsak megemlékezni kell, hanem életben is kell tartanunk azt.


tábláról Porga Gyula polgármester és M. Tóth Antal, az emlékjel kezdeményezője rántotta le a leplet (fotó: Domján Attila)

A zeneszerző életéről és munkásságáról Rakos Miklós zenetörténeti kutató számolt be.

Ruzitska Ignác 1777. április 18-án a Pozsony melletti Bazinban született, és Veszprémben halt meg 1833. február 19-én. 1800-ban történt veszprémi székesegyházi kinevezésétől haláláig a dóm zenekarának koncertmestereként, majd vezető karmestereként, egyben a veszprémi polgári zenei élet irányítójaként és alakítójaként működött. Haydn, Mozart és Beethoven több művének veszprémi bemutatása az ő nevéhez fűződik. A több száz éves, máig élő „veszprémi hegedűsiskolának” (Auer Lipóttól a híres amerikai és orosz hegedűsökön át napjainkig) alapító tanára volt. Ő hozta létre és vezette az első veszprémi magyar fúvószenekart. Már 1825-ben javasolta a város tanácsának az intézményes zeneoktatás (zenede) létrehozását. Maradandó alkotása, hogy a verbunkos zenei stílus legjelentősebb alakjainak, Bihari Jánosnak, Lavotta Jánosnak, Csermák Antalnak és Rózsavölgyi Márknak a műveit összegyűjtötte, majd 1823–1832 között Magyar nóták Veszprém Vármegyéből címmel 15 kötetben megjelentette. Ruzitska nélkül az utókor Bihariról, Lavottáról és Csermákról szinte semmit sem tudna. Ruzistka a XIX. század első felében a veszprémi zenei élet „halhatatlan mindenese” volt.


A polgármester arra intett: életben kell tartanunk elődeink szellemiségét (fotó: Domján Attila)

Az emléktáblát Lugossy László szobrászművész készítette el. A nap folyamán további programokat is szerveznek a zeneszerzőhöz kapcsolódóan: 15 órától a Dubniczay-palotában emlékülésen elevenítik fel Ruzitska szellemiségét, míg este hattól hangversenyt rendeznek a bazilikában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.