EUR: 315,90 Ft
CHF: 281,35 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Tárgyalnak az elrabolt magyar hajós életéről

Egy libériai tulajdonú, de német hajózási vállalat kezelésében lévő teherhajóra, a Demeterre támadtak rá ismeretlen fegyveresek Nigéria partjainál még szombaton, majd túszul ejtették a legénység hat tagját, köztük egy magyar tengerészt. A TEK tárgyalócsoportja is segíti a túszok megmentésére irányuló nemzetközi akciót.

A Reuters információi szerint egy nyolcfős fegyveres csoport fekete motorcsónakkal lopakodott a 120 méter hosszú konténerszállító Demeter közelébe a dél-nigériai Port Harcourttól délre, közel a partokhoz. A fegyveresek megszállták a hajót és túszul ejtették a személyzet négy Fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar tagját. A kapitányt, az első tisztet, a másodtisztet, a hajómérnököt, a fedélzetmestert és a szakácsot ismeretlen helyre szállították, majd útjára engedték a Demetert, amelynek megmaradt 12 fős személyzete csak néhány órával később tudta értesíteni az eseményekről a hatóságokat, amikor befutottak a nigériai Onne kikötőjébe.


Hogy valóban magyar állampolgár a túszok egyike, azt elsőként Szijjártó Péter külügyminiszter erősítette meg, miután diplomáciai vonalakon sikerült tisztázni a helyzetet. Azonnal jelezték a történteket a Terrorelhárítási Központnak (TEK).

Hajdu János vezérőrnagy: a TEK munkatársai azonnal a helyszínre utaztak
MTI Fotó: Krizsán Csaba

– Munkatársaim szerda hajnalban a térségbe utaztak és felvették a kapcsolatot a nemzetközi és a helyi hatóságokkal, hogy segítséget nyújtsanak a túszok mihamarabbi kiszabadításához. Hangsúlyozom: nem bevetési erőket, hanem szakértelmükkel a tárgyalás eredményességét biztosító kollégákat küldtünk a térségbe, ugyanakkor kollégáim folyamatosan jelen vannak az elrabolt magyar tengerész családjánál is, hogy azonnali információval láthassák el a családtagokat – részletezte tevékenységüket lapunknak Hajdu János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója.


A nigériai hatóságok rendszeresen vadásznak a kalózokra Fotó: theguardian.ng

A nemzetközi vizeken csak ebben az évben 121 kalóztámadás történt, ezek jelentős részét a kelet-afrikai partoknál, Szomália és a kontinens nyugati oldalán, Nigéria partjaihoz közeli nemzetközi vizeken hajtották végre a kalózok. A tengeri rablók az ilyen esetekben nem bíbelődnek a hajó rakományával (a Demeter az Egyenlítői Guinea-beli Malabóból megrakodva tartott Libéria fővárosa, Monrovia felé), hanem egyszerűen elrabolják a legénységet, akikért a munkaadók rendszerint meg is fizetik a követelt váltságdíjat.

A Lokál úgy tudja, hogy a most elrabolt túszok, így a magyar állampolgárságú mérnök (nevét biztonsági okokból nem közöljük) megmentése érdekében az üzemeltető cég, a Peter Doehle Schiffarts már tárgyalásokba bocsátkozott. Hajdu tábornok úgy vélte, nagyon jók az esélyek, hogy honfitársunkat biztonságban sikerül kimenteni a kalózok karmai közül.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.