EUR: 344,61 Ft
CHF: 319,18 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Kecskemét

Tétje volt az erdélyi útnak

„Magyarországi multik a környező országokban” mottóval egyhetes erdélyi szakmai úton vettek részt a Neumann János Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatói. Interjúnkban a szakmai út létrehozóját, dr. Berács József professzort kérdeztük.

– Mi volt a célja ennek az erdélyi az utazásnak?


– A gazdasági képzést segítő és támogató PADMA küldetésében szerepel, hogy együttműködjünk a Kárpát-medencei különböző magyar intézményekkel. Ennek szellemiségében gondoltuk azt, hogy minden évfolyamon az első év végén szakmai utat szervezünk a szomszédos országokba, de elsőként is Romániába, Erdélybe. Ez adott lehetőséget arra, hogy a diákjaink személyesen találkozzanak az ott élő határon túli magyarokkal, mindezek mellett ismerjenek meg vállalatokat, lássák az ottani üzleti szférát, és nem utolsósorban az ottani oktatás terén is szerezzenek tapasztalatokat és élményeket.

– Mi volt az egy hét programja?


– A szakmai út mottója: „Magyarországi multik a környező országokban.” A három nagy magyarországi régiós multicégnek nevezhető Mol, OTP és a Richter Gedeon gyógyszergyár helyi, romániai képviseleteit kerestük meg. Azt kértük a vállalatoktól, hogy találkozhassunk velük, illetve megtudjuk, hogy a cégek romániai leányvállalatai milyen tevékenységet végeznek, milyen kihívásokkal kell szembenézniük az elindulástól napjainkig.

– A szakmai út a hallgatók szemszögéből hogyan kapcsolódott az egyetem képzéséhez?

– Mindezt a menedzsment tantárgy keretében tettük, vagyis a szakmai út a hallgatók felé kreditértékkel bírt. Különböző feladatokat kellett elvégezniük. Egy előzetesen megadott tematika alapján az első évben oktatott marketing és a vállalat-gazdaságtan tantárgyak ismereteire támaszkodva három-négy fős csoportok projektfeladatot kaptak, amelynek háttéranyagát a programok során kellett megszerezniük, majd adott határidőre elkészíteniük.

– A vállalatok mellett a magyar nyelven oktató egyetemekre is eljutott a csapat. Mi volt a látogatás célja?

– Ennek az útnak a másik feladata az volt, hogy meglátogassuk a magyar nyelvű programokat kínáló egyetemeket, megismerkedjünk az ottani oktatással és egyetemi szellemiséggel. A Sapientia marosvásárhelyi és csíkszeredai campusára, illetve a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemre jutottunk el. A 21 karú Babes-Bolyai a nemzetközi rangsorban is az első helyen áll. Büszkék vagyunk erre, de a több mint 7500, magyar nyelvű tagozatokon tanuló hallgatóra is. Találkoztunk a gazdaságtudományi kar és a Magyar Intézet vezetőivel is. Előadásaikon elmondták, miért érdemes a későbbiekben Erasmus vagy más csereprogramok – például Makovecz-program – keretében Kolozsváron tanulni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.