EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Belföld

Tiborcz István: Nincs közöm offshore-céghez

Van tulajdonrésze a BDPST Zrt.-ben, amely sosem volt offshore-cég, eszébe sem jutott és nem is tervezi, hogy valaha is politikai pályára lép, és bár számos kötöttséggel jár, örömmel tölti el, hogy apósa Orbán Viktor. Többek között ez is kiderül abból az interjúból, amelyet Tiborcz István adott az Origónak.

Hosszú és tartalmas interjút adott az Origónak Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje. Mint elmondta, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó BDPST Zrt.-ben valóban van tulajdonrésze, ám a hazai sajtó egy részének sugalmazásával ellentétben ez egy Magyarországon bejegyzett, transzparensen működő cég, amelyik itt fizet adót.  Offshore-tulajdonos nincs a társaságban, és soha nem is volt.


Fotó: Origo

– Érthetetlen tehát, hogy magukat igényes újságírónak tartó emberek a BDPST Zrt.-re mégis az offshore jelzőt aggatják – mondta Tiborcz István, aki arra is választ adott, hogy miért is vette meg a XII. kerület egyik legjobb helyén lévő ingatlant és mit tervez vele. A vállalkozó fiatalember elmondta: magánszemélyektől, üzleti célra vásárolta meg az ingatlant, melyről kiderült, hogy életveszélyes, így most zajlik a felújítása. Hozzátette: el kell fogadnia, hogy nagyobb figyelem kíséri az általa végrehajtott befektetéseket, mint másokét és minden üzleti lépéséből sajtóhír lesz.

Orbán Ráhel férje a munkájáról is beszélt, ugyanis köztudomású, hogy 2015-ben eladta az Eliosban lévő tulajdonrészét. Tiborcz – elmondása szerint – 2007-ben, 19 évesen indította el első vállalkozását. A nem sokkal ezt követően beköszöntő gazdasági válság éveiben sodródott az energetikai beruházások területére, ahol a költségcsökkentés és a modern, megújuló energiaforrások kerültek fókuszba. 2014 után a folyamatos, prekoncepciókon alapuló, őt és családját érő támadások miatt adta el az Eliosban lévő részesedését.


– Egy idő után kénytelen voltam jogi eljárásokat is indítani az ezzel kapcsolatos valótlan, rossz hírt keltő állításokkal szemben. A bíróságok több esetben jogerősen is nekem adtak igazat – mondta Tiborcz István, aki megértette, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhat bármivel. Ezért olyan területet választott, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel. Ezért lépett az ingatlanfejlesztés piacára, ami nagyon régóta foglalkoztatta.

Arra a kérdésre, hogy hogyan áll a turai kastély fejlesztése, azt válaszolta: „A turai kastéllyal kapcsolatos híradások kiváló példái a média egy része velem kapcsolatos félrevezető és valótlan állításainak. Valóban van Magyarországon egy állami kastélyfelújítási program, de a turai projektnek ehhez semmi köze nincs.”

Végül Tiborcz elárulta, eszébe sem jutott, hogy politikusnak álljon, és annak idején társat és nem apóst vagy anyóst választott magának. „A miniszterelnök vejének lenni, ahogy mondtam, számos kötöttséggel jár, és az ember támadásoknak van kitéve, bármit is tesz. Másrészről azonban nagy tisztelettel és örömmel tölt el, hogy az apósom Orbán Viktor.”

 

Kapcsolódó Cikkek