EUR: 345,31 Ft
CHF: 323,15 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Ózd

Több millió tonna mészkő vár kitermelésre

Bélapátfalva térségének évszázadon át a cementgyár jelentette az ipari tevékenységet, ami a privatizációnak esett áldozatul. Már csak a Bélkő-hegy óriás mészkőcsúcsai emlékeztetnek arra, hogy mekkora alapanyagbázis áll kihasználatlanul. Ilyen gazdagok lennénk?

Hazánk legújabb és legmodernebb cementgyárát a svájci Holcim Ltd., a német Heidelberg Cement Group és a Schwenk Zemmentwerke vásárolta meg 1984-ben, ám hamar kiderült, hogy nem a működtetés a céljuk, hanem a piacszerzés. Mivel a tulajdonukba került, ráadásul még a bontási engedélyt is megkapták a hivataloktól, jól átgondolt stratégia révén földig rombolták az 1980-ban még 1100 embernek munkát adó üzemet. A termelést 2000-ben állították le, a jogutód nélküli végelszámolás pedig 2005 januárban történt meg. A helybeliek viszont máig nem értik, hogy a hatalmas alapanyagbázist miért sorolták be a Natura 2000 védelem alá. Ennek alátámasztására megneveztek négy veszélyeztetett gyíkfajtát, amelyek a területen élnek és éltek akkor is, amikor a mészkőbánya működött.Ferencz Péter már korábban is kiállt a mészkőbánya érdekeiért
MTI Fotó: Tréba Ákos

 

Ferencz Péter abban az időben már a város polgármestereként azt mondta: nem áll érdekükben a védetté nyilvánítás, hiszen 180 millió tonna mészkő és 50 millió tonna agyag vár a területen kitermelésre. A döntés joga viszont Fodor Gábornak, a Liberális Párt jelenlegi elnökének a kezében volt, aki éppen a környezetvédelmi tárcát vezette. Miniszterként az utolsó órában írta alá a dokumentumot. Szignójával zárolta a cementgyártás hatalmas alapanyagbázisát, lenullázva ezzel a térség iparát és megakadályozva egy esetleges másik cementgyár felépítését. Ezután a tulajdonos elégedetten dörzsölhette a tenyerét, hiszen örök időkre kizárták az esetleg felbukkanó konkurenciát Bélapátfalváról, mivel naturás területen nem lehet ipari tevékenységet folytatni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.