EUR: 344,68 Ft
CHF: 322,46 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Külföld

Többen meghaltak egy öngyilkos merényletben Líbiában

Legalább négyen meghaltak és tizenöten megsebesültek egy öngyilkos merényletben a líbiai Miszrátában szerdán – közölte egy katonai szóvivő, aki szerint a támadás az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet számlájára írható.

A dzsihadista szervezet hírügynökségén, az Aamákon keresztül közleményt adott ki, amelyben magára vállalta a merényletet.


A robbantást az igazságügyi központnál követték el, az épület a városközpontban található. A városrész a befolyásos milíciák ellenőrzése alatt áll, ezek segítettek tavaly a nemzetközileg elismert kormánynak kiűzni az Iszlám Államot Szirtből, legfőbb szíriai erősségükből.

“Egy, az Iszlám Államhoz tartozó, három férfiből álló csoport öngyilkos merényletet hajtott végre az igazságügyi központ ellen, négy embert megölt és tizenöt másikat megsebesített” – közölte Mohammad el-Gaszri tábornok, a nemzeti egységkormány erőinek szóvivője.


A három férfi egy járműből szállt ki, az elsőnek sikerült behatolnia az épületbe, ahol felrobbantotta magát – tette hozzá a szóvivő. “A másodikat agyonlőttük, harmadik társukat pedig őrizetbe vettük. ”

A LANA líbiai hírügynökség szerint a merényletet egy időben követték el azzal, hogy az IÁ több tagját átszállították az igazságügyi központba kihallgatásra.

A Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszrátában állomásozó milicisták a legjobban felfegyverzettek, MiG harci gépekkel és támadó helikopterekkel is rendelkeznek.

Líbia mély káoszba zuhant Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszerének 2011. évi bukása után. Napjainkban két vezetés küzd a hatalomért: a nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű egységkormány, valami a lábát az ország keleti részében megvető, a befolyásos Halifa Haftár marsall támogatását élvező erők. A káoszt kihasználva az Iszlám Állam 2015-ben vonult be Szirtbe, de a miszrátai milíciák és az amerikai hadsereg légi támogatását élvező nemzetközi egységkormány tavaly visszafoglalta tőle a várost.

Kapcsolódó Cikkek