2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Belföld

Újabb elektromos töltőállomás Veszprémben

Tovább bővült a Veszprémben elérhető elektromos töltőállomások száma az MVM Partner által a Bagolyvári Parkolóházban telepített kúttal. Az energetikai társaság és a város tavaly ősszel aláírt együttműködési megállapodásának újabb megvalósult eleme révén az elektromos autóval közlekedők a városnak már három különböző pontján tölthetik fel gépjárműveiket.

A megújuló energiaforrások növelése és az élhető környezet megteremtése érdekében 2016 októberében stratégiai szintű együttműködési megállapodást kötött Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és az MVM Partner Zrt., az energetikai vállalat által 23 hazai megyei jogú város költséghatékony energiagazdálkodásának elősegítésére indított keretprogramjának részeként. A Veszprém városával folytatott együttműködés kiterjed – egyebek mellett – az intézmények energetikai felülvizsgálatára, a megújuló energiaforrások fejlesztésére, valamint elektromos töltőállomások telepítésére a környezettudatos közlekedés elősegítése céljából.


Brányi Mária, Veszprém MJV alpolgármestere és Séra Balázs, elektromobilitás osztályvezető, MVM Partner Zrt.

Brányi Mária, Veszprém MJV alpolgármestere és Séra Balázs, elektromobilitás osztályvezető, MVM Partner Zrt.

Az együttműködés keretében az MVM Partner a magyar megyeszékhelyek közül elsőként Veszprémben kezdeményezett olyan társadalmi programot, amelynek elsődleges célja, hogy a lakosság még jobban megismerje az energiahatékonyság növelésének innovatív módszereit, technológiáit, a megújuló energiaforrások igénybevételének konkrét formáit, megoldásait.

Fenti célok és elképzelések gyakorlati megvalósítása és a város életéhez való igazítása érdekében, az MVM Partner 2016 decemberében a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-vel, mint az önkormányzat közszolgáltatójával is szerződést kötött. Ennek részeként valósul meg többek között a telepített elektromos töltőállomások üzemeltetése és karbantartása, illetve az „okos város” projektek keretében létesülő energiatudatos közlekedésfejlesztés előkészítése is.  


A város vonatkozó önkormányzati rendelete alapján – amely az elektromos járművek közterületi parkolása és töltése kapcsán is díjmentességet biztosít – egyre nagyobb számban jelennek meg Veszprémben a villanyautók, amelyek energia igénye újabb és újabb töltőpontok telepítését indokolja.

Brányi Mária, Veszprém MJV alpolgármestere és Séra Balázs, elektromobilitás osztályvezető, MVM Partner Zrt.

Fentiekből fakadóan a vásárcsarnoknál és a Köd utcában telepített töltők után – a városban harmadikként – a mai napon a Bagolyvári Parkolóházban kerül sor az új töltőpont átadására.

„A töltők és általuk az elektromos autók számának növekedése, nagy mértékben hozzájárul a város klímastratégiai célkitűzéseihez. Abban ugyanis arra tettünk vállalást, hogy 2026-ra 25%-kal csökkentjük a város szén-dioxid kibocsátását (évi 400 tonnáról 300 tonnára), valamint el kívánjuk érni, hogy addigra a város energiaszükségletének 20%-a a helyben megtermelt megújuló energiaforrásokból származzon.” – mondta el Brányi Mária, Veszprém MJV alpolgármestere.

Brányi Mária, Veszprém MJV alpolgármestere és Séra Balázs, elektromobilitás osztályvezető, MVM Partner Zrt.

Az MVM Partner Zrt. az MVM Csoport tagjaként aktív szerepet vállal az elektromobilitás hazai népszerűsítésében és elterjesztésében. Felemelő érzés számunkra, hogy újabb töltőállomást adhatunk át Veszprém megyében, ezzel is hozzájárulva a veszprémiek és az ide látogatók mobilitásához. Célunk, hogy az MVM Partner megkerülhetetlen szereplőjévé váljon a hazai e-mobilitás piacnak, legyen szó töltő-infrastruktúra hálózat fejlesztésről vagy kapcsolódó innovatív szolgáltatások bevezetéséről.” – fejtette ki Séra Balázs az MVM Partner elektromobilitás osztályvezetője.

Különösen örvendetes, hogy a berendezéseket és az általa képviselt jövőképet a lakosság is egyre inkább a magáénak érzi, hisz azokat – a veszprémi amatőr fotós – Benis Attila öltöztette fel gyönyörű helyi képeivel a Városom Veszprém Mozgalom keretében, mely a helyi emberek tálentumából/energiáiból való építkezést összefogó és koordináló társadalmi szerveződés.

Kapcsolódó Cikkek