EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Belföld

Tovább kell fejleszteni a magyar-horvát kapcsolatokat

Tovább kell fejleszteni az egyébként jó magyar-horvát kapcsolatokat – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden az Országházban.

A házelnök fogadta Gordan Jandrokovicot, a horvát szábor elnökét, majd közös sajtótájékoztatójukon kérdésre kifejtette: nem volt reális az elmúlt években, hogy amikor a horvát-magyar kapcsolatokról volt szó, “mindent a Mol-INA körüli vita uralt”, mintha ez lett volna az egyetlen kérdés, amely a kétoldalú kapcsolatokat illetően felmerült. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy sokkal több kérdésben tudnak jól együttműködni, sokkal több ügy köti össze a két országot, mint amennyi elválasztja őket – jelentette ki.


Kövér László elmondta: szeretnék erősíteni a kapcsolataikat a regionális együttműködésben is. Jelenleg Magyarország tölti be a visegrádi csoport elnöki posztját, és a V4+ formátumban minél gyakrabban és minél szélesebb körben kell közép-európai országoknak egyeztetniük, érdekeiket összehangolniuk – mutatott rá.

Közölte: ugyancsak fontos együttműködés a Három tenger kezdeményezés, amelynek egyik előterjesztője a horvát államfő volt, és Magyarország nyitottan, várakozással tekint e kezdeményezés jövőbeli alakulása felé.


A házelnök fontos együttműködési területekként említette a közlekedés és az energetikai infrastruktúrák kapcsolatainak kiépítését, meglátása szerint ehhez nemcsak a két ország, hanem a tágabban vett Közép-Európa érdeke is fűződik. Mindkét törvényhozásban megvan a feltétele annak, hogy segítsék azokat a kormányzati törekvéseket, amelyek a kétoldalú együttműködést erősítik – mondta.

Kövér László szólt arról is, hogy szeretnének a következő évben egy az Országház falai között politikusok, esetleg a házelnökök részvételével is rendezendő történészkonferenciával megemlékezni a horvát-magyar kiegyezés 150. évfordulójáról. Továbbá napokon belül a magyar Országgyűlés ismét megrendezi a nyugat-balkáni házelnökök konferenciáját, amelyre horvát partnerét is meghívta egy előadás megtartására. A nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának segítése is olyan kérdés, amelyben a két ország mindig is egyetértett és igyekszik a jövőben is együttműködni – fűzte hozzá.

Megjegyezte: horvát kollégája első hivatalos külföldi útja Budapestre vezetett, Magyarország ennek a gesztusnak nagy jelentőséget tulajdonít, hiszen kifejezi a két ország törvényhozása közötti együttműködést, barátságot.

Gordan Jandrokovic hangsúlyozta: országa rendkívül érdekelt abban, hogy Magyarországgal minőségi, szoros együttműködést folytasson rövid- és hosszú távon. A két ország együttműködése példás, sok területen példaértékű a kooperációjuk – vélekedett.

Mint mondta, a tárgyaláson sok kérdést vitattak meg, így a kisebbségek helyzetét, a határokon átívelő együttműködési projekteket. Szó volt a turizmusról is, hiszen idén több mint 500 ezer magyar turista látogatott Horvátországba – közölte. Hozzátette: emellett a gazdasági kapcsolatokat is áttekintették, Magyarország a legnagyobb befektetők közé tartozik Horvátországban.

A horvát szábor elnöke kiemelte továbbá a kulturális kapcsolatok jelentőségét. Méltatta a parlamentek együttműködésének hatékonyságát is, és megemlítette, hogy horvátországi látogatásra hívta Kövér Lászlót.

Kapcsolódó Cikkek