EUR: 346,64 Ft
CHF: 324,80 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

Tovább marakodik a baloldal

Hiába fogadkoztak a baloldali pártok, hogy Botka László bukása után összefognak, egyelőre még egy október 23-i közös rendezvényt sem képesek összehozni. Szavazóiknak mindenesetre kezd elege lenni a bénázásból, és a közösségi oldalakon ennek hangot is adnak.

Gulyás Márton baloldali aktivista – akit különböző provokációi miatt már többször is elítéltek, például a Sándor-palota megdobálása miatt – nemrég szomorúan jelentette be, hogy nem lesz közös baloldali ellenzéki tüntetés október 23-án. Az ügy előzménye, hogy az LMP után a Momentum és az Együtt is kihátrált Gulyás Mártonék kezdeményezése mögül.

/Fotó: Mészáros Diána

– Vannak, akik szerint az LMP-s Szél Bernadett és Ungár Péter zsarolhatta meg valamilyen lehetséges együttműködéssel az Együttet és a Párbeszédet, ha ők is visszamondják a közös ünneplést. Annyi biztos, hogy kitört a népharag, és nem kímélik az újra egymás nyakába borult két minipártot – írja a sztárklikk.hu nevű portál, amely összegyűjtött néhány felháborodott hozzászólást a fütyüléseiről elhíresült Juhász Péter Együtt-elnök Facebook-oldaláról.
„Addig szórakoztok, míg a NÉP beint, otthon marad, hiszen az olyan ellenzéktől, akik még egy ünnepségen vagy egy tüntetésen sem képesek egymást elviselni, mért hinnénk el, hogy képesek lesznek Orbánt leváltani és együtt kormányozni?” – teszi fel a (költői) kérdést egyikük. „Érdekli Önöket egyáltalán az emberek akarata, vagy csak önös érdekeik vezérlik?” – írja egy felháborodott ember. Egy másik ekképpen háborog: „Mi a fenét akartok? Gyurcsányt leváltani? Nem Orbánt kellene? Azt hittem, hogy Juhász Péter lát, hall, még okos is. Ezt nagyon elcsesztétek!” Egy harmadik: „Most dőlt el végleg, hogy tuti nem fogok sem Karácsony Gergelyre sem az Együttre szavazni. Szarnak arra, hogy mit akar a nép.”

Fotó: Lokál

Eközben az alig egyszázalékos Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely nekiment a többi balos pártnak: „Amit kérünk minden ellenzéki párttól, nem sok, de a kormányváltás egyik legfontosabb feltétele: a 106 egyéni körzet mindegyikében csak egy kihívója legyen a Fidesznek. Akik ebben nem akarnak részt venni, és 2018 helyett 2022-re építik politikájukat, azoknak azt üzenjük, hogy akkor majd 2022-ben induljanak a választáson, és most hagyják, hogy mi létrehozzunk egy olyan kormányváltó együttműködést, amely már 2018-ban is változást hoz.”

/Fotó: Mészáros Diána

/Fotó: Mészáros Diána

 

 

Fideszes győzelem Tatán

Az érvényes szavazatok 64,44 százalékával a Fidesz és a KDNP jelöltje, Purgel Zoltán nyerte a vasárnapi időközi önkormányzatiképviselő-választást a Komárom-Esztergom megyei Tata 3. választókerületében. Sokatmondó, hogy 2014-hez képest a kormánypárt támogatottsága 44-ről 64 százalékra emelkedett, ami 20 százalékos növekedés. Az MSZP és a DK közös jelöltje, Gerébi András 21,65 százalékkal lett második.

A körzet eddig kimagaslóan baloldalinak volt mondható. Az utolsó héten a körzetben kampányolt a DK elnöke és alelnöke, Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes, de hasonlóan tett az MSZP is, a pártot Molnár Gyula és Gúr Nándor képviselte. Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) támogatottsága 31-ről 21 százalékra csökkent.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek