2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Hódmezővásárhely

Tudásszaporítás az éjszakában

Szeptember 29-én országszerte megrendezték a Kutatók Éjszakáját, amelybe hagyományosan bekapcsolódik a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is. A növényszaporítástól a lézeres lövészeten át számtalan izgalmas programon vehettek részt, akik ellátogattak a hódmezővásárhelyi karra.

Nagyon népszerű volt az idén a gyümölcsökkel, zöldségekkel történő szobrászkodás, valamint az in vitro növényszaporítás is.

Már évek óta bekapcsolódik a hódmezővásárhelyi kar a Kutatók Éjszakájába, ez egy hagyományos program a kar életében, de korántsem mindennapi. Maga az időpont, amikor kitárja kapuit a nagyközönség előtt, már önmagában kuriózum, hiszen kora este kezdődtek a programok, és bőven a sötétségben értek véget.


Lézeres lövászet is volt a Mezőgazdasági Karon.

Maguk a programelemek is nagyon különlegesek. Az elmúlt években vannak vissza-visszatérő elemek, amelyek évről évre elnyerik a közönség tetszését. Interaktív módon ismerkedhettek a látogatók például a „tejúttal”, azaz a folyamattal, amelynek során a tehénből az asztalra kerül a tej. Természetesen itt a kóstolás sem maradhatott el.

Az in vitro növényszaporítás során steril környezetben ülthette le bárki saját dísznövényét, amit haza is vihettek.

De voltak előadások például a fűszerpaprikáról, az afrikai sertéspestisről vagy éppen az okostelefonok mezőgazdaságban való használatáról. Hagyományos program a karon a Kutatók Éjszakáján az állatpreparálás, a boncolás, kémiai kísérletek, illetve mindenféle tudásteszt kitöltése játékos formában.

A programok nagyon széles réteget szólítanak meg minden évben, idén is. Horváth József dékán elmondta, hogy az előző évek tapasztalatai alapján 150-200 fő az, aki stabilan a Mezőgazdasági Karral tölti a Kutatók Éjszakáját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.