EUR: 344,91 Ft
CHF: 322,49 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Külföld

Újabb életeket követelve terjed “vámpírhisztéria”

Már Malawi második legnagyobb városát is elérte a vérszívó élőholtaktól való babonás félelem által szított erőszak, Blantyrében lincselő bandák megöltek két embert, akiket azzal vádoltak, hogy vámpírok – közölte a rendőrség csütörtökön.

A világ egyik legszegényebb országának vidéki térségeiben széles körben elterjedt a boszorkánysággal kapcsolatos megannyi babona és az ahhoz köthető számos hiedelem. A “vámpírokkal” szembeni erőszakhullám szeptember közepén ütötte fel a fejét, különösen Phalombe és Mulanje körzetekben.


Eddig összesen nyolc embert gyilkoltak meg a lincselésekben.

A rendőrség csütörtöki közlése szerint Blantyrében a nap folyamán egy 22 éves epilepsziás férfit gyújtottak fel a város Chileka negyedében, míg egy másikat halálra köveztek. Ramsy Mushani szóvivő szerint mindkettőjüket azzal vádolták, hogy vérszívók.

A Reuters brit hírügynökség egyik tudósítója szemtanúja volt az első esetnek egy rendőrségi ellenőrző pont közelében a Chileka nemzetközi repülőtérhez vezető út mentén. Az áldozat egyik családtagja szerint epilepsziában szenvedő rokona éppen hazafelé tartott a kórházból, amikor megtámadták.

Peter Mutharika malawi elnök a “vámpírhisztéria” által érintett országrészekben körútra indult, hogy megakadályozza további ártatlan emberek halálát. Az ENSZ és a lilongwei amerikai nagykövetség is számos körzetet minősített veszélyesnek. Októberben a világszervezet kivonta munkatársait két, Dél-Malawiban található térségből.

Kapcsolódó Cikkek