2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Székesfehérvár

Változó felnőttképzés, feléledő szakmák

Felnőttképző intézmények, szakértők, munkáltatók részére tartott tájékoztató napot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szeptember 26-án Székesfehérváron, a Gazdaság Házában.

Fejérben egyre égetőbb probléma a munkaerőhiány, miközben sok munkanélküli is van. Szeptember végén újabb munkaerőpiaci programok indítását jelentettékbe a civilek, az Arconic-Köfém pedig öntő-olvasztár- és hengerészképzésbe kezdett egy fehérvári iskolával.


Az OKJ-s képzést az Alcoa-Köfém, ma már Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium közösen indította el Fotó: K. Mátyás Bertalan

Ülést tartott múlt héten a Fejér Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Fórum a megyeházán. Az elmúlt hónapokban már 65 álláskeresőnek segített a program, amely több mint 800 ember számára  könnyítheti meg a munkaerőpiacra való beilleszkedést. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke egy új, foglalkoztatást segítő programot ismertetett, amely 2017 szeptemberétől három éven át 3200 inaktív Fejér megyei lakosnak tud segítséget nyújtani a megfelelő állások megszerzésében és megtartásában.
Modern alumíniumipari ismereteket szerezhetnek azok a diákok, akik a huszonöt év után újraéledő öntő-olvasztár- és hengerészképzésbe bekapcsolódnak. Az OKJ-s képzést az Alcoa-Köfém, ma már Arconic-Köfém Kft. Hengermű-Öntöde üzletága és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium közösen indította el.
Az első tanévet szeptember utolsó péntekén nyitották meg a Magyar Alumíniumipari Múzeumban. Az elméleti képzéseknek az Alumíniumipari Múzeum, a gyakorlati óráknak a Köfém biztosít helyet.

– Az Arconic-Köfém Kft. a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, több mint húsz éve egyike az ország 50 legnagyobb vállalatának. A jövőt már nem a betanított munka, hanem az egyre magasabb hozzáadott értéket képviselő szakmunka jelenti – mondta Katus István, a cég vezérigazgatója.


Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.