2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb XI.kerület

Változtatási tilalommal védik a zöldövezetet

Változtatási tilalmat rendelt el Újbuda önkormányzata a Buda Gardens néven futó fejlesztés területére mindaddig, amíg az itt élők érdekeit figyelembe vevő szabályozást nem fogadnak el az ügyben. Hoffmann Tamás polgármester közölte, az a cél, hogy megtartsák a kerületrész zöldövezeti, lakóházas jellegét. Az önkormányzat párbeszédet szorgalmaz a beruházásról a fejlesztő és a lakosság között.

A változtatási tilalmat a Villányi út–Dávid Ferenc utca–Diószegi utca–Tas vezér utca által határolt terület 4467/6 helyrajzi számon nyilvántartott tömbre rendelték el, amely a Buda Gardens nevű fejlesztésnek adna helyet egy 2002-ben, az akkori polgármester, Molnár Gyula által elfogadott határozat alapján. Az előírás nem tartalmaz a környező utcák forgalmát csillapító korlátozást, a tulajdonosoknak 50 százalékos beépítést engedélyez, akár 20 méteres magasságot is lehetővé téve. Jelenleg a fejlesztők 37 ezer négyzetméter irodát és kereskedelmi célú ingatlant emelhetnek a területen, csupán a 20 százalékos zöldterületi arányt kell betartaniuk, amelyet akár egy növényekkel fedett tető megépítésével is elérhetnének.


A beruházó 2019 év végéig 23 ezer négyzetméter összterületen 350 lakásos ingatlan megvalósítását tervezi. (Fotó: Máté Krisztián)

Az önkormányzat az ingatlan tulajdonváltását követően a fejlesztő Horizon Development Kft. bejelentéséből értesült arról, hogy a cég 2019 év végéig 23 ezer négyzetméter összterületen 350 lakásos ingatlan megvalósítását tervezi. A területre érvényben lévő szabályozás ugyanakkor jelenleg nem teszi lehetővé lakóingatlan építését. A szabályozást jogszabályi kötelezettség alapján az önkormányzatnak 2018 végéig módosítania kell.


Az itt élők féltik a zöldövezeti környezetet (Fotó: Máté Krisztián)

Az önkormányzat 2002-ben elfogadott szabályozása, de a fejlesztő tervei sem illeszkednek az érintett kerületrész építészeti jellegéhez. Problémát jelent ugyanakkor, hogy az előzetes jogi szakvélemények szerint az önkormányzat kizárólag milliárdos nagyságrendű kártalanítás árán tudná megakadályozni a terület beépítését. Erre sem a jogi, sem pedig költségvetési lehetőségei nem adottak. Az önkormányzatnak és a kerületrészben élőknek ugyanakkor a 37 ezer négyzetméteres iroda- és kereskedelmi funkció létesítése sem lehet érdekük. A szabályok szerint a változtatási tilalom alá eső területen telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más építési hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani tilos. Ez az előírás garanciát jelent arra, hogy a következő, a lakók érdekeit figyelembe vevő építési szabályzat elfogadásáig ne induljanak meg azzal esetleg ellentétes, visszafordíthatatlan folyamatok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.