2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Extra

Vámos Erika: Öngyilkos akartam lenni

Vámos Erika 13 éves volt, amikor megerőszakolta a család egyik ismerőse. A műsorvezető öngyilkos akart lenni, és évtizedekbe telt, amíg sikerült feldolgoznia az átélt traumákat. Ma már újra bízik a férfiakban, ezért mondott igent, amikor párja megkérte a kezét. Szerinte fontos, hogy merjünk beszélni a borzalmakról, mert nem az áldozatoknak kell szégyellniük magukat.

– Az édesapám temetésére készültünk, tizenhárom éves voltam, amikor megerőszakolt az egyik ismerősünk – kezdte a Lokál Extrának Vámos Erika.


– Harmincvalahány éves önkéntes rendőr volt, és elvitt a közeli kiserdőbe. Óriási trauma volt, emlékszem, hogy túlélő üzemmódba kapcsoltam. Ilyenkor az agy kikapcsol és csak a fizikum kezd el működni magától. Fogtam a zsebkendőt, ami maszatos volt, és bementem a rendőrségre, teljesen egyedül. Elkezdtem úgy viselkedni, mint aki meg akarja oldani ezt a helyzetet, két hétig sikerült is úgy viselkednem, mint egy felnőtt. De két hét után nem bírtam tovább… öngyilkosságot kíséreltem meg, gyógyszereket vettem be. Az édesanyám hamarabb hazajött a színházból, ő talált rám. Rögtön kórházba kerültem, később pedig gyerekpszichológus kezelt, de csak nagyon rövid ideig, talán kétszer-háromszor beszéltünk. Nem tudott mit kezdeni ezzel a helyzettel. Az erőszakoló négy és fél évet kapott, ami, ha belegondolunk, nem túl sok. Később az élet úgy hozta, hogy még kétszer találkoztam vele. 18 éves voltam, amikor egy szórakozóhelyen megláttam, azonnal frászt kaptam és kimenekültem onnan. Elindultam gyalog a buszmegálló felé, de ekkor ő is kijött, beszállt a kocsijába és követni kezdett. Nem csinált semmit, csak lassan jött mellettem. Később újra találkoztunk az utcán, akkor az ismerőseivel volt, és dörmögött a bajsza alatt, hogy „büdös k*rva”. Nem kívánom senkinek, amiket átéltem, de valahogy a szörnyűségek erősebbé is tettek. Pozitív hozadéka a rossz dolgoknak, hogy egy túlélőművész lettem – mondta Erika, aki szép lassan elkezdett bízni a férfiakban, de a szakemberek is rengeteget segítettek neki.

– Igazából senki sem beszélgetett velem erről, végül az segített, hogy később voltak szerelmeim. Találkoztam olyan férfiakkal, akik nem megerőszakolni akartak, hanem szerettek engem. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy most, 43 éves koromra jutottam el oda, hogy igent mondjak egy férfinak, aki megkérte a kezem. Sosem alakítottam ki „függőségi” viszonyt férfiakkal, nem is igazán gondolkoztam azon, hogy férjhez megyek és valakivel összeköltözöm. Úgy éltem, mint aki csak magára számíthat. Senki sem tudta megszelídíteni a szívem. De most az, hogy menyasszony vagyok, azt is jelenti, hogy békét kötöttem a férfi nemmel. Ugyanakkor azt tanácsolom azoknak, akik hasonló szörnyűségeket éltek át, mint én, hogy forduljanak szakemberhez. Nekem felnőttkoromban jelentkeztek a trauma hatásai: pánikbetegség, szorongás, egyéb pszichiátriai problémák. 2014-ben fordultam felnőtt pszichiáterhez, kezdetben hetente háromszor, ma már hetente-kéthetente egyszer járok. Rengeteget kellett dolgoznunk. A terápia része a teljes kitárulkozás is, hogy ki tudjam beszélni magamból. Muszáj is erről beszélni, mert nem az áldozatnak kell szégyellnie magát. Többen megkerestek a közösségi oldalon is. Volt egy lány, aki megírta, hogy meg akarta ölni magát, mert megerőszakolták, de a történetem erőt adott neki és most már végig fogja csinálni. Ezért is megérte!


 

#metoo – Sorra állnak nyilvánosság elé a nők

Harvey Weinstein hollywoodi producer botránya miatt az egész világon egyre többen merik bevallani, hogy szexuális zaklatás, erőszak áldozatai lettek. Világméretű összefogás lett Alyssa Milano kezdeményezéséből, ami miatt nők és  férfiak #metoo, azaz „én is” hashtaggel írnak posztot a közösségi médiában arról, hogy mi történt velük. Jennifer Lawrence arról is beszélt egy eseményen, hogy arra kötelezték a producerek, hogy fogyjon jó pár kilót, és azért, hogy motiválják, meztelen nőkkel kellett felsorakoznia, hogy lássa, ők milyenek. Reese Witherspoon azt mondta, hogy 16 éves korában zaklatta egy rendező, és úgy érezte, elvárják tőle, hogy hallgasson erről. Itthon az egyik színésznő indította el a lavinát: Sárosdi Lilla elárulta, hogy egy elismert rendező orális szexre akarta kényszeríteni egy kocsiban. Nem ő azonban az egyetlen áldozat, többen kiálltak mellette és elmesélték a saját történetüket. Török-Illyés Orsolya színésznő 14 éves volt, amikor egy hatvanas éveiben járó karvezető kikezdett vele: „Magához rántott, ölelésével lefogott, altestét hozzám szorította, és miközben próbált megcsókolni, azt hörögte, hogy »legyünk barátok«. Kisebb dulakodás után kiszabadultam a szorításából és elrohantam. Másnap már nem jelentem meg a próbán, és azután soha többé.”

A lista nem teljes, de ők azok a hírességek, akik az utóbbi időben felvállalták hogy szexuálisan zaklatták őket:

Angelina Jolie, Jennifer Lawerence, Gwyneth Paltrow, Reese Witherspoon, Mayim Bialik, America Ferrara, Lena Headey, Rose McGowan, Lysette Anthony, Ashley Judd, Asia Argento, Lisa Guerrero, Björk, Myleene Klass, Cressida Bonas, Rosanna Arquette, Mira Sorvino, Terry Crews, James Van Der Beek, Léa Seydoux,

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Kimozdult a karanténból II. Erzsébet

    Kimozdult a karanténból II. Erzsébet

    Hosszú idő után először kapták lencsevégre II. Erzsébetet. A brit királynő a koronavírus miatt tíz hétig egyáltalán nem mozdult ki otthonról, ám most, hogy Angliában is enyhültek a kijárási korlátozások, boldogan indult lovagolni.

  • Földi Terit gyászolja a színészvilág

    Földi Terit gyászolja a színészvilág

    86 évesen elhunyt Földi Teri – adta hírül a Vígszínház. A Jászai Mari-díjas színésznő színház és filmszerepei mellett szinkronszínészként is kiemelkedő volt, többször kölcsönözte hangját például Jane Fondának.