EUR: 345,43 Ft
CHF: 321,28 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Veszprém

Véleményt mondtak a fiatalok

Harmadik évét tapossa a Rólad szól! Program, amit idén először Veszprémben rendeztek meg. A program célja, hogy a kormányzat felmérje a fiatalok véleményét, lehetőséget adjon a véleménynyilvánításra, az észrevételeket összegezve pedig ifjúságpolitikai döntésekkel segíthessék a korosztályt a saját maga által megjelölt problémák leküzdésében.

Az országos konzultációsorozat veszprémi nyitórendezvényén az Új Nemzedék Központ közösségi terében gyűltek össze azok a fiatalok, akik meg akarták osztani véleményüket társaikkal és az ifjúsági szakemberekkel. A program sikerét jelzi, hogy – mint arra Nobilis Márton, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet – a korábbi években felvetett problémákra a kormány konkrét döntésekkel reagált. A fiatalok lakhatási nehézségeit enyhítendő bevezették a családok otthonteremtési kedvezményét, a digitalizációban tapasztalt hátrányokat pedig a Digitális Jólét Program hivatott csökkenteni.


Párbeszédre hívták a fiatalokat (fotó: Domján Attila)

A kormány ifjúságpolitikai döntéseit három pillérre alapozza – vázolta fel a mechanizmust Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár. E három pillér a négy évente nyolcezer fiatal bevonásával készülő ifjúságkutatások, a stratégiai partnerek révén elért fiatalok visszajelzései, valamint a kormányzat által közvetlenül szervezett konzultációs lehetőségek – mint amilyen a keddi is volt.

Illés Boglárka ismertette a program korábbi eredményeit (fotó: Domján Attila)

Némedi Lajos alpolgármester a program megnyitásaként arról beszélt, hogy nemcsak a kormány, hanem helyi szinten az önkormányzat is meghallgatja a fiatalok véleményét, lehetőséget ad nekik arra, hogy beleszóljanak a döntéshozatalba.


A fiatalok mobilapplikáció segítségével mondhattak véleményt (fotó: Domján Attila)

A múlt hét keddi rendezvényen megjelent fiatalok egy alkalmazás segítségével mondhattak véleményt a nyelvtudás, az önkéntesség és a digitalizáció témakörében, majd ezt követően strukturált párbeszéd formájában személyesen is megoszthatták gondolataikat egymással és a jelen lévő politikusokkal, ifjúságpolitikai szakemberekkel. A program harmadik fázisában műhelymunka során dolgoztak fel három témakört: a vidék megtartó erejét, a fiatalok munkaerőpiaci helyzetét a régióban; a diákönkormányzatiság és támogatási rendszerek témakörét, valamint a tehetséggondozás és a fiatalok amatőr művészeti tevékenységeinek helyi lehetőségeit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.