2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

Vigyázat! Veszélyt rejt a szarvasok párzása

Miközben egyre többen indulnak túrázni, hogy megcsodálhassák az őszi színekben pompázó természetet, sokan elfelejtkeznek a szarvasok szeptembertől egészen novemberig tartó párzási időszakáról, ami miatt különösen óvatosan kell közlekedni még az autóutakon is.

Zala megyében óriási transzparensekkel igyekeznek felhívni a sofőrök figyelmét az úttestre kifutó szarvasok miatt.


Egy jól megtermett állattal való ütközés ugyanis nemcsak az autóban okozhat jelentős anyagi kárt, de személyi sérüléssel is járhat, ráadásul az állat is elpusztulhat a baleset miatt.

Ezért szeptemberében újabb két, úgynevezett „giga posztert” helyezett ki a rendőrség a 75-ös számú főúton, Lenti és Nova közelében, ami figyelmezteti az autósokat a lehetséges veszélyre.


Ha őszi hónapokban lakott területen kívül közlekedünk – különösen azokon az útszakaszokon, melyeket „Vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg – számolni kell a vadállatok megjelenésével – írja a Police.hu.

A rendőrség egy összeállítást is készített, hogy miként kerülhetőek el a balesetek:

 • Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/h sebességgel megy, jóval több ideje lesz reagálnia egy hirtelen felbukkanó vadra.
 • Ne telefonáljon! Ha másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.
 • Kapcsolja be a biztonsági övet!
 • Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
 • Szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.
 • Tartson nagyobb követési távolságot!
 • Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elgondolkodni – különösen éjszaka egy kihalt úton.
 • A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha vadat lát, lassítson!
 • Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve közlekednek.
 • Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzon azonban, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.
 • Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
 • Vészfékezzen, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé! Adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
 • Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112-es segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.
 • Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az lopásnak számít!

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkek: 

Kapcsolódó Cikkek